Provocerande sorglös

Temat på Tobbe Bloms bröllop med Karolina var kärlek, glädje och skratt. ”Vi fortsätter banne mig på den inslagna linjen. Det är de tre komponenterna för att leva ett lyckligt liv. Har du det ena får du det andra.”
Temat på Tobbe Bloms bröllop med Karolina var kärlek, glädje och skratt. ”Vi fortsätter banne mig på den inslagna linjen. Det är de tre komponenterna för att leva ett lyckligt liv. Har du det ena får du det andra.”
Klädd för rollen i ”Oz”.
Klädd för rollen i ”Oz”.
I höst spelar Tobbe Blom passande nog trollkarl – i ”Trollkarlen från Oz”.

Privat är han en förorts­kille som med åren blivit allt mindre social.

Fast kompisen Markoolio pratar han med mellan fem och tio gånger per dag.

– ”Trollkarlen från Oz” på Maximteatern är väldigt långt från Judy Garland-filmen från 1939. Jag började kika på den men blev så uttråkad, säger Tobbe som inte sett den nya Disneyfilmen ”Oz – The Great and Powerful” än.

Tobbe Blom beskriver sin roll­figur trollkarlen i familjemusikalen som rädd och uppblåst till en början. När han blir påkommen med att inte vara så magisk som han vill vara tappar han all luft.

– Mitt liv i ett nötskal. Närå, flinar han.

I rollen har Tobbe, som själv har ytterst lite skäggväxt, ett stort lösskägg. Just behåring och mask gör det väldigt mycket lättare att gå in i rollen, menar han.

Kvällen innan har han spelat in ”Bröderna Fluff” för TV4, där han gör skurken ”Flint-Kalle”. Samtidigt pågick ”Stockholms creddigaste fest”, Guldäggetgalan, på Waterfront i centrala Stockholm.

– I pausen kom det ut 500 creddpajsare och rökte. Nedanför på gatan sprang jag runt och skrek. För mig har det konstigt nog blivit vardag att stå och vråla med raspig röst i peruk och tandsvärta.

Att spela galen tycker Tobbe, som är ”förort med fötterna nere på jorden”, är befriande.

Du verkar alltid så glad. Hur långt har det tagit dig i karriären?

– Den mediala bilden är att jag är en glad skit och det är 100 procent jag. Jag är i själ och hjärta väldigt lycklig. Det är nästan provocerande för min kära fru att det inte finns några problem. Men så har jag växt upp och det genomsyrar hela mig. Mina föräldrar är väldigt sorglösa.

Om något skulle bekymra dig, vad skulle det vara?

– Min kära dotter. Hon kan säga ”de puttade mig på dagis”, då går pappahjärtat igång.

Nyligen konstaterade Tobbe och bäste vännen Marko ”Markoolio” Lehtosalo, som spelar det fega lejonet i Oz, att man är den man är.

– Vi har väntat på att bli vuxna. Nu är vi vuxna och ansvarsfulla, men vi blir nog inte mer mogna, säger Tobbe som pratar med bäste vännen fem till tio gånger per dag. Så mycket att deras fruar blir arga.

Hemma i radhuset på Rottne­vägen i Bagarmossen trollade Tobbes pappa som är ingenjör. Vid 13 började även Tobbe med trolleri.

När han som 16-åring jobbade på McDonald’s frågade restaurangchefen om han kunde trolla lite på McHappy day, då clownen Ronald McDonald var sjuk.

– Mamma och pappa var där och filmade. Jag kommer så väl ihåg att jag kände att det är det här jag ska göra. Den direkta bekräftelsen, pang, ett skratt, en applåd, det blir en drog.

Vid 18 kunde Tobbe försörja sig på barnkalas – ändå jobbade han som bud och försäljare.

Varför det?

– På den tiden var jag social. I dag är jag bara det med mina vänner. Jag har mitt och de mina. Folk tror kanske något annat, men mingel och kallprat är det värsta jag vet. Då blir jag väldigt svensk och tillknäppt. Jag mår psykiskt dåligt.

Beror det på att du bjuder på dig själv så mycket annars?

– Jo, jag ger väldigt mycket och folk tar väldigt mycket när jag gör show, skriver autografer och barnen får ta kort. Det låter löjligt, men det kostar på, även om jag är äkta glad med en extra växel. Då vill jag bara sitta i bilen och åka långsamt hemåt för att komma ned i varv.

Tilltalar någon honom på ett flygplan är han aldrig otrevlig, men säger inte ett ord extra. I taxin vill han läsa tidningen.

– Jag kan bli så imponerad av dem som har orken att flyktigt lära känna en annan människa.

Fakta

Hoppade sig till seger

Namn: Tobias ”Tobbe” Blom.

Ålder: 37.

Bor: Villa i Trollbäcken,Tyresö.

Familj: Fru Karolina, dotter Towe, 3, jack russeln Bosse.

Aktuell: Musikalen ”Trollkarlen från Oz” har premiär på Maximteatern den 3 november. ”Bröderna Fluff” som sänds i TV4 i höst.

Vann Kändishoppet: ”Gå upp på sjuan, ställ dig på händerna, fall över och gör en volt. Det finns inget som är naturligt med det. Att övervinna sina rädslor varje dag i tre veckors tid var väldigt kul”.

Fakta

Tobbes bästa glädjetips

Le: ”Absolut viktigast är att le mot folk. Då ler folk tillbaka och man vibbar på samma frekvens. Ska du hålla ett anförande, stort som litet, börja med att le. Det är överlägset, om du inte ska sparka hela personalstyrkan.

Ge och överraska: ”Största glädjen är att få ge bort något, stort som litet. Jag drog till med världens festmiddag nyligen, som var väldigt uppskattad av tjejen. Oxfilé med råstekt potatis. Mitt stora tillägg var en tretimmarssås, som jag kokade ned och kokade upp och skötte mer än min bebis. Grunden var consommé och den blev ta mig fan fantastisk.”