Provokativ satir med finess

Linus Wahlgren, Nickas Berglund och Per Andersson i The book of Mormon
Linus Wahlgren, Nickas Berglund och Per Andersson i The book of Mormon
Norsborgsbon Nicklas Berglund är van att vara bifigur, men nu kliver han fram i Broadway-succén "Book of Mormon". I januari sätts den upp på Chinateatern.

Nicklas Berglund titulerar sig som en ”skådespelare och sångare som kan dansa”. Men trots ett gediget CV håller han sig i bakgrunden.

– Jag har aldrig velat bli kändis och stoppad på gatan, det har jag lyckats med. Ett exempel är när jag gick på Scengymnasiet och mina klasskompisar sökte till ”Bullen-filmerna”, men när de väl fått huvudrollen i en film så var de förbrukade. Jag sökte i stället bifigurs rollerna och kunde vara med flera gånger. För mig har det det hela tiden handlat om att inte nischa mig och se till så att jag inte tar en plats så jag kan bli ”förbrukad”.

I slutet av januari har Broadway-succén ”The book of mormon” premiär på Chinateatern och Nicklas Berglund har fyra roller i musikalen. Sedan premiären i USA 2011 har musikalen sålt 2,2 miljoner biljetter enbart på Broadway. En överlägsen publiksiffra på Manhattan under den perioden.

Varför är  just The Book of Mormon så bra?

–Det är en helt galen musikal gjord av South park skaparna som i grunden är musikalnördar. Det är provokativ satir – men aldrig utan finess. Det är det de är bra på. Man kommer bara undan med den här formen av satir om man paketerar den fint.

I stället för en pampig final i slutet av musikalen, berättar Nicklas att varje nummer är som en stor final.

– Det är helt underbart men också den mest krävande uppsättningen jag har gjort. Att bevara fingertoppskänslan samtidigt som man ska få det roligt, men inte plumpt.

The Book of Mormon kommer att spelas under våren 2017, och redan har biljetterna sålt bra. Och man ser även att musikalen lockat till sig en ny publik.

– Vanligtvis är musikalpubliken 40 år och uppåt, men nu har vi nått en yngre publik, nu är det mellan 25-35, det är en helt ny våg av publik. Risken kan vara att den äldre publiken skräms bort och kanske rent ut av blir upprörda om det lyfter ut visa fraser ur sitt sammanhang. Det gäller att lyssna på hela budskapet för att se storheten.

Utöver att repetera till The book of Mormon frilansar Nicklas Berglund som röstskådespelare till dubbade barnfilmer.

– Det var egentligen en barndomsdröm som jag skulle bocka av, men så visade det sig att jag hade fallenhet för det så nu har jag gjort det på deltid sedan 2009.

Dansare, skådespelare, sångare, röstskådespelare – om du bara skulle få göra en sak, vad blir det då?

– Det är omväxlingen som är roligast i mitt yrke, men skulle jag vara tvungen att välja en sak så blir det musikal. När man ingår i en musikalensemble så får man en mix av allt, så det blir en omväxling.

Fakta

Nicklas Berglund – en stereotyp estet

Ålder: 35

Familj: Fästmö och en fyraårig son

Bor: Norsborg

Oanad talang: Jag är en stereotyp estet, jag gör det här för att det är det jag kan, så det finns nog ingen oanad talang.

Aktuell: Ingår i musikalensemblen för The Book of Mormon som har premiär 26/1 2017