Punkprofil om Farsta: ”Väldigt bra bandnamn”

Farsta, med Hasse Edström näst längst till vänster.
Farsta, med Hasse Edström näst längst till vänster.
Han var en av frontfigurerna i punkbandet Grisen Skriker. Nu är Hasse Edström aktuell med en ny platta med bandet Farsta.

– Med punken var det nåt som förlöstes i en. Den satte igång en energi. Jag hade aldrig börjat spela utan den.

Så berättar Hasse Edström om tiden i Farstabandet Grisen Skriker, som var ett av de stora namnen på Stockholms punkscen i slutet av 70-talet.

Fyra decennier senare finns energin kvar. Numera sjunger Hasse Edström och skriver texter och musik i bandet Farsta, som han bildade för några år sedan tillsammans med Gunnar ”Gurra” Ljungstedt från Ebba Grön. I dagarna släpptes nya plattan Efter Kalaset.

Hasse Edström beskriver musiken som ”rock, helt enkelt”.

– När jag kom med i Grisen Skriker hade jag aldrig skrivit en låt och jag var helt självlärd. Jag hoppas det hörs att man utvecklats sen dess. Jag har blivit musiker. Men känslan av punk lämnar inte helt, tillägger han.

Hasse Edström växte upp på Molkomsbacken. Numera bor han på Söder. Ingen av de andra medlemmarna är Farstabor. Bandnamnet var ändå ingen svår nöt att knäcka.

– Farsta är min identitet. Det var där jag bodde från jag var fyra till jag var 27. Det kanske är ett statement också, som handlar om förortstillhörighet. Plus att det är ett väldigt bra bandnamn.

Det verkar finnas en stolthet över att komma från Farsta?

– Absolut. Det var som ett helt eget litet samhälle när jag växte upp. Förutom centrum fanns det en massa småbutiker överallt. Och det var smockfullt med barn på gårdarna. Jag var aldrig nån annanstans än i Farsta.

För den som vill se Farsta live spelar de på Debaser Strand den 5 januari. Fler spelningar är på gång men inte bokade än – vilket gör Hasse Edström lite otålig.

– Vi vill ut och spela!