Ralf ska röja hem segern

”Det är så många olika stilar. Det känns som rena rama Bingolotto. Jag tror att den som lyckas få sina fans att rösta vinner”, säger Ralf om sina chanser i lördagens final.
”Det är så många olika stilar. Det känns som rena rama Bingolotto. Jag tror att den som lyckas få sina fans att rösta vinner”, säger Ralf om sina chanser i lördagens final.
Pojkdrömmen är uppfylld. Med sin brinnande flygel kammade Ralf Gyllen­hammar hem en finalplats i Melodi­festivalens sista deltävling.

Och under lördagens final lovas ännu mer eld.

– Jag har signerat 2 000 skivor, har nästan 39 graders feber och ont i hela kroppen, säger hårdrockaren med skrovlig röst.

För första gången i sitt 46-åriga liv har Ralf Gyllenhammar tagit nässprayen till hjälp.

– Jag fick höra när jag var liten att man kunde bli beroende, och det verkar ju stämma. Men om tungan och gommen är torr som ökensand när man vaknar, finns det inte så mycket annat att göra, säger han.

Fyra dagar tidigare satt Ralf på scenen i Malmö Arena vid sitt piano. Med låten ”Bed on Fire” lyckades den annars något skräniga Mustaschsångaren och gitarristen hitta in i svenskarnas hjärta. Eldflammorna och rockballaden tog honom raka vägen till finalen i Stockholm den 9 mars.

Men innan dess måste det som tycks vara influensa gå över. Sedan lördagen har det varit fullt upp i Ralfs liv. När vinnarna hade korats i Malmö var det givetvis dags att korka upp champagnen som stått på kylning. Men Ralf var utpumpad.

– Jag drack ett glas och en grogg, sedan gick jag och la mig. Jag är inte intresserad av den där typen av fester ändå. Det känns som man pratar med alla, men inte får något sagt. Hemmafester är mer min grej.

Och visst fick Ralf en hemmafest. När planet landat i Stockholm och hårdrockaren var åter på välkänd mark i Vallentuna, överraskades han av ballonger, lunch och en hel massa öl i grannens garage. I samma garage hade en storbildsskärm rullats ut kvällen innan, som vännerna samlats runt.

– Det var roligt. Vi höll på till två tre på natten. Morgonen efter klev jag upp och var med i ett morgonprogram på tv. Sen, när den största hetsen var slut, kom smällen, säger Ralf och hostar till.

Nu ska han kurera sig i några dagar i radhuset i Bällsta, innan cirkusen drar igång.

Melodifestivalsdrömmen har han haft sedan han var liten. Som 9-åring satt han hemma på den orangebruna heltäckningsmattan i huset i Mölnlycke, blicken klistrad på de glammiga schlagerstjärnorna. 39 år senare blev den verklighet.

– Det var ungefär som lumpen. Fast Melodifestivalen var ännu mer organiserad.

Elden sprutade under Ralfs nummer. När den vita flygeln började flamma höjdes temperaturen rejält, berättar Ralf som dessutom var klädd i svart sammetskostym. Ingen annan får vara på scenen under hans framträdande. Det är för farligt.

Det spektakulära numret till trots – på lördag blir det ännu mera eld.

– Det gäller ju att improve. Låten heter ju ”Bed on Fire”, måste leva upp till det, säger Ralf som denna gång även kommer att ha fötterna i specialgjorda boots med flames på sidorna.

Eldflammorna sprutar under Ralf Gyllenhammars framträdande med ”Bed on fire”.

Fakta

Tänker ta paus

Låten: Emellanåt har Ralf svårt att sova. Han vrider och vänder på sig i flera timmar, men kan inte slappna av. Som om sängen brann – ”Bed on Fire”.

Framträdandet: Finalnumret kommer att innehålla ännu mer eld. Ralf kommer även ha ett par specialgjorda boots med flames på sidan.

Melloframtiden: Kommer inte att vara med igen som artist, men gärna som låtskrivare. Fast festivalen får vänta några år. ”Jag saknar hårdrocken”, säger Ralf.