Min lokala hjälte

Rami har 17 meter till botten

När Rami Shaaban hoppade upp i luften var det inte för att tippa ett skott över ribban.

Hoppet var starten på en akrobatisk luftfärd mot en hård vattenyta. Han är en av deltagarna i TV3:s ”Kändishoppet”.

Med minnesbilder från hög­stadiet, då Rami Shaaban brukade hoppa från femman i Eriksdalsbadet, var det åter dags för honom att klättra upp mot simhallens tak. Men nu handlade det om tian – dubbelt så högt alltså.

– Jag mindes att det var jäkligt kul att hoppa. Men på högstadietiden hoppade jag alltid på fötterna. Nu handlade det om att dyka – om riktiga simhopp.

Fotbollsmålvakten Rami Shaaban, med meriter från Premier league och landslagsuppdrag, är en av åtta kändisar med olika bakgrund som deltog i TV3:s simhoppstävling.

I fotbollsmålet gav Rami Shaabans nästan två meter långa kropp honom en god räckvidd. Men räckvidd behövs inte i simhopp.

– Man ska vara smidig och kort.

Däremot gav hans längd ett hisnande perspektiv.

– Med mina två meter hamnar jag med blicken på 12 meter. Bassängen är fem meter djup. Fallhöjden ner till botten blir då 17 meter.

Likheterna mellan fotboll och simhopp då? De är nästan inga, enligt Rami Shaaban.

– Det ska i så fall vara att man hoppar och ska ha koll på kroppen när den är i luften.

Att falla mot vattenytan från tio meter är en intensiv upplevelse. Farten kan uppgå till 55–60 kilometer i timmen. Hamnar man snett i landningen gör det ont.

– Jag hade några ryggplask och slog i låret någon gång. Men det är som att få en fotboll på sig. Det svider för stunden, men sedan går det över.

Rami Shaaban fruktade aldrig nedslagen.

– Det som var läskigt var att man var rädd att slå i trampoliner och svikter på vägen ner.

Och den stora skräcken hette ”tyska hoppet”.

– Vissa saker hade jag fallenhet för. Jag upptäcke att jag gillade att göra volter. Och jag tycker att jag hade blick för var vattenytan var under hoppet.

Men inför ”tyska hoppet” ser man inte vattnet.

– Det är obehagligt. Du står med ryggen mot bassängen och ser bara svikten och väggen framför dig. Sedan ska du hoppa ut uppåt och bakåt.

Att göra ”tyska hoppet” med en och en halv volt blev en omöjlighet för Rami Shaaban, trots att det gick utmärkt i torrhallen med sele och trampolin.

– Det blev en spärr och jag blev så förbannad att jag hade lust att slänga tränaren i vattnet.

Men Rami Shaaban har nu fått mersmak på simhopp och kommer att fortsätta träningen.

– Jag kände med fotbollen att energin inte fanns där längre efter alla skador jag haft. Och att trappa ner i gärdsgårdsserierna är inget för mig. Energin kom tillbaka i simhoppet.

Det har varit mycket Rami Shaaban i tv-rutan den sista tiden.

Den 8 mars syntes han både i underhållsprogrammet ”Hela Sveriges fredag” (SVT) och välgörenhetsprogrammet ”Because I am a girl (flickors rätt till utbildning)” (TV3). Och tidigare i vinter deltog han i SVT:s ”Maestro”, ett program där kända amatörer får dirigera Radiosymfonikerna.

– Det var raka motsatsen till simhoppet. Men jag tackade ja av samma skäl. Det var något jag aldrig skulle fått göra annars. Det var skitsvårt, men otroligt roligt.

Fakta

Fler kändishopp

Namn: ”Kändishoppet”.

Deltagare: Fotbollsmålvakten Rami Shaaban, fotbollsbacken Glenn Hysén, pr-kvinnan ­Dominika Peczynski, kampsport­aren Jörgen Kruth, simmerskan Emma Igelström, tv-snickaren Mats Carlsson, bloggaren Linda Thelenius och Tobias ”Tobbe trollkarl” Blom.

Programledare: Adam Alsing och Carin da Silva.

Sänds i: TV3.

Fakta

Gammal squashmästare

Namn: Rami Shaaban.

Ålder: 37.

Bor: Nacka.

Familj: Sambo och tre barn, 3, 5 och 11 år.

Yrke: Sportambassadör inom fondbolaget WSM AB.

Fotbollskarriär: Järla IF, Fisksätra IF, Saltsjöbaden IF, Zamalek (Egypten), Nacka FF, Djurgården, Arsenal, West Ham, Brighton, Fredriksstad FK (Norge), Hammarby IF, Landslaget.

Okänd merit: Vunnit skol DM i squash ”Sporten är stor i Egypten, jag kom in i den genom pappa som kommer därifrån.”

Favoritlag: Arsenal.

Största sportögonblick: VM-debuten 2006.