Ramstrand (KD): Ska bli ännu mer liv än tidigare

Magnus Ramstrand (KD).
Magnus Ramstrand (KD).
Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, håller inte med om att kommunen prioriterar bort kulturlivet i Sollentuna.
– Vi fortsätter investera och skapa förutsättningar för ännu mer kultur, säger han.

Efter att Edsvik konsthall tvingats stänga västra konsthallen och minska verksamheten till hälften, har kritik riktats mot kommunen.

Konstnärer och aktiva inom kulturlivet i Sollentuna som Mitt i har pratat med tycker att kommunen bortprioriterar konst och kultur, medan nya idrottshallar som kostar flera miljoner dyker upp här och var.

Kultur vs. idrott

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD) säger att han har stött på kritiken, bland annat i sociala medier.

– Det finns en bild av att kulturintresset sjunker, men jag tycker det är synd att man ställer de här två mot varandra. Jag kan förstå hur det ser ut, olika invigningar av sporthallar och så – men vi investerar ungefär tio miljoner per år i kultur i Edsviksområdet.

Av kultur- och fritidsnämndens budget på 154,9 miljoner kronor för 2019 går cirka hälften till kultur och hälften till idrott och fritid, enligt Ramstrand.

– Grovt räknat går 50 procent av budgeten till kultur  – biblioteken, Kulturskolan, Satelliten, Edsvik och bidrag till kulturföreningar. Och 50 procent till idrott/fritid – idrottshallar som vi delar med skolan, fritidsgårdarna och bidrag till idrottsföreningar.

Västra flygeln upphandlas

Han menar att det var samarbetet med folkhögskolan som gjorde att Edsvik kunde öppna konstskola och då också fick utrymme för ytterligare en utställningssal.

– Det är trist att det inte kan fortsätta men det har inte varit aktuellt för oss att erbjuda stöd för den delen.

Vad kommer hända med den västra konsthallen nu? 

– Vi går ut med upphandling och får se vilka aktörer som kommer in. Vi ska inte demontera ner utan förbereda för ännu fler aktörer och vill att det ska bli ännu mer liv än vad det har varit tidigare.

Kommer det vara aktörer inom konst och kultur? 

– Ja, det är tanken, säger Magnus Ramstrand (KD).