Redo att kolla dina äpplen

Anna-Stina Andersson granskar ett äpples kärnhus för att försöka lista ut vilken art det handlar om.
Anna-Stina Andersson granskar ett äpples kärnhus för att försöka lista ut vilken art det handlar om.
Anna-Stina Andersson är pomolog. Det innebär att hon kan det mesta om äpplen. Och äpplen har blivit trendigt.

– Yngre personer vill vårda gamla äppelträd. Frukterna är ju både närodlade och obesprutade, säger hon.

Anna-Stina Andersson klyver äpplet i två delar. I stället för ett inbjudande gulvitt fruktkött syns ett stort brunaktigt fält runt kärn­huset.

– Aha. Här har en äppelvecklare varit framme. Det bruna som ni ser är larvbajs.

Äppelvecklaren är en liten fjäril som gillar äpplen under sitt larvstadium. På äpplets utsida, i skalet, syns ett litet hål.

– Där har larven både kommit in och krupit ut ur äpplet. Om ett annat äpple hängde tätt intill, så fortsatte den förmodligen in i det.

Det går att bekämpa larven med ett av naturens egna vapen, småfåglarna.

– Sätt upp holkar i närheten av äppelträden.

Vi besöker Anna-Stina Andersson i hennes trädgård i Farsta strand för att få en försmak av de äppeltest som hon ska genomföra på Äpplets dag på Värmdö musteri, Ingarö, på lördag och Velamsunds höstmarknad på söndag.

Hon uppmanar alla som vill ha sina äpplen testade att ta med minst fem frukter av god kvalitet.

Äpplet med larvbajset har Anna-Stina Andersson fått av oss, och hon använder det för att visa olika metoder för artbestämning. Ett är att titta på kärnhusets form. Är det lök- eller kanske hjärtformat? Då handlar det om olika arter.

Hon fortsätter med att stryka med fingrarna på skalet.

– Man känner om det är fett eller torrt. Där skiljer sig äppelsorterna mycket åt.

Efter att ha luktat på äpplet analyserar hon formen.

– De skiljer sig väldigt mycket åt. Ett Åkeröäpple kan vara avlångt, medan ett Gul Richard liksom är femkantigt.

Hon konstaterar att testäpplet är ganska runt, och fortsätter med att granska skafthålan, urgröpningarna där skaftet är fäst, och äpplets motsatta sida, den så kallade foderhålan. Sedan är det dags för ett utlåtande.

– Jag gissar på James Grieve.

Vi berättar att äpplet enligt uppgift av äppelträdsägaren ska vara ett Gravensteiner.

Hon fortsätter analysen.

– Gravensteiner kan se väldigt olika ut. När de är mogna blir de väldigt saftiga. Man kan se att det här äpplet börjar bli saftigt. Så, ja det kan nog stämma med Gravensteiner.

Anna-Stina Andersson mustar gärna sina äpplen. Och ibland blir det en enkel smulpaj.

– Då gäller det att välja rätt äppelsort. Vissa faller ihop som mos. Cox Pomona funkar i äppelpaj. Men ta inte en övermogen Sävstaholm.

Fakta

Äter gärna ett glasigt Oranieäpple

Namn: Anna-Stina Andersson

Bor: Farsta strand

Yrke: Beskärare av fruktträd.

Expertkunskaper: Pomologi: Läran om de odlade fruktsorterna.

Favoritäpple: Gyllenkroks Astrakan.

Godaste äpple: Oranie.

Tips till allergiker: ”Stoppa äpplet i mikron i 45 sekunder så neutraliseras de proteiner som orsakar besvären, men inte längre då blir det mos.”

Rekommenderar: ”Äppelbibeln” Svenska äpplen av Gärd Kristina Näslund, samt pomologiska sällskapets hemsida: svepom.com.

Aktuell: Som äppeltestare på Äpplets dag den 14 september klockan 10–15 på Värmdö musteri, Eknäsvägen 25, Ingarö samt på Velamsunds höstmarknad, den 15 september klockan 11–16. ”Vi uppmanar alla besökare att ta med fem äpplen, av god kvalitet för säkrare identifikation”.