Redo för 800 matgäster

”Vi har ingen aning om hur många som kommer invigningshelgen. Det blir spännande – lite som att spela på Lotto”, säger kökschefen Fredrik Björlin här på inspektion i det nybyggda köket på Artipelag.
”Vi har ingen aning om hur många som kommer invigningshelgen. Det blir spännande – lite som att spela på Lotto”, säger kökschefen Fredrik Björlin här på inspektion i det nybyggda köket på Artipelag.
”Vi har gjort klart köket så nu bjuder väl du på mat på tisdag”, frågar en av byggjobbarna Fredrik.
”Vi har gjort klart köket så nu bjuder väl du på mat på tisdag”, frågar en av byggjobbarna Fredrik.
Kocklandslagets kapten Fredrik Björlin har fått en rejäl utmaning. Han ska driva konsthallen Artipelags restaurang och kafé.

– Vi är beredda på att ta emot 800 gäster.

Fredrik Björlin tar av sig bygghjälmen och den gula lysande västen.

– Jag föredrar att synas i kockrocken, säger han när Lokaltidningen Mitt i:s fotograf ska ta en bild på honom.

Men några av Artipelags byggjobbare har känt igen stjärnkocken trots att han saknar sin vita klädsel.

– Vi har gjort klart köket så nu bjuder väl du på mat på tisdag, frågar en av dem.

– Kylskåpet är inte inkopplat ännu, men vi får se, svarar Fredrik Björlin och hastar vidare.

Fredrik Björlin rekryterades sent till Artipelagprojektet och har fortfarande några konsultuppdrag kvar i restaurangbranschen. Nu bär det av till Norrland.

– Sedan har jag ju också träning med kocklandslaget.

Och han förväntar sig ingen temposänkning när Artipelag är i drift.

– Sju dagars arbete i veckan kommer nog inte att räcka.

Men fortfarande svävar alla inblandade i Artipelagprojektet i ovisshet.

– Vi har ingen aning om hur många som kommer invigningshelgen. Det blir spännande – lite som att spela på Lotto.

Men Nackabon Fredrik Björlin är utan tvekan en nyckelperson eftersom Artipelag vilar på två ben. Konsten och maten. Tavlor och skulpturer låter han dock andra ta hand om. Han har fullt upp med att fokusera på sin kökskonst

– Vi kommer inte att vara en traditionell konstrestaurang. Våra gäster behöver inte passera någon kassa för att komma till oss. Tvärtom är tanken att man ska kunna komma hit bara för att äta.

Två kök kommer att serva Artipelags à la carte-restaurang, anläggningens cafédel med lunchservering, samt festvåningen. Och köken kompletteras med ett eget bageri där allt från matbröd till sötare saker och desserter kan tillverkas.

Fredrik Björlin planerar en brett upplagd svensk meny med viss skärgårdsprofil.

– Det ska vara hög igenkänningsfaktor på det som serveras. Och det ska hålla tillräckligt hög nivå för att locka besökare från andra delar av Stockholm att komma ut hit till Värmdö, men priserna får inte bli så höga att Värmdöborna avskräcks från att komma hit och äta.

Han är positiv till närodlat och närproducerat, och utesluter inte att sådant kan dyka upp på menyn, men Artipelags restaurang blir ingen renodlad eko-krog.

– Ska man klara närodlat med 800 gäster skulle man behöva dammsuga en av de lokala gårdarna på allt de har. Vi kommer inte att ha den inriktningen inledningsvis, säger Fredrik Björlin.

Fakta

Byggstart 2010

Namn: Artipelag (sammansmältning av art och archipelago).

Plats: Hålludden med utsikt över Baggensfjärden.

Byggstart: Första spadtag togs 2010.

Arkitekt: Johan Nyrén.

Storlek: Byggnaden är 10 220 kvadratmeter.

Konsthallar: Stora hallen 1 000 kvadratmeter, 65 meter sida med utsikt mot vattnet. Johan Nyréns konstrum med fyra utställningshallar.

Artbox: Lokal för utställningar, konserter och tv-inspelningar.