Regina reste sig igen

Regina Lund målade sig frisk, nu känner hon sig starkare än på länge. ”Jag var med och samlade in nästan 64 miljoner till cancerforskningen på Cancergalan och det kändes viktigt och stort.”
Regina Lund målade sig frisk, nu känner hon sig starkare än på länge. ”Jag var med och samlade in nästan 64 miljoner till cancerforskningen på Cancergalan och det kändes viktigt och stort.”
Målningen ”Jag älskar dig”.
Målningen ”Jag älskar dig”.
Regina Lund är tillbaka igen, tio månader efter cancerbeskedet.

Det har varit ett tufft år som hon beskriver som en resa till och från helvetet. Nu är hon aktuell med en ny konstutställning, två skivor och en teaterpjäs.

– Jag vill inte vara ”Cancer-Regina”, jag är frisk nu och vanliga Regina, punkt, slut, säger hon.

Det blonda håret har börjat växa ut och läpparna är knallröda. Lika röda som den målning hon gjorde till 14-årige sonen Wiggo när hon var sjuk som det står ”jag älskar dig” på.

– Wiggo sa till mig ”mamma du ger mig så mycket kärlek, jag tycker du ska ställa ut tavlan” så då gjorde jag det.

Gråtrist januaridag ute men en symfoni av explosiva färger; solgult, djupblått och lysande grönt möter besökare i Regina Lunds nya konstutställning ”Skyddsänglar, kärlek och beskydd på Galleri MLG på Södermalm.

Hon har precis gått igenom den sjätte och sista cellgiftsbehandlingen när Lokaltidningen Mitt i träffar henne, så hon är trött.

Men samtidigt känner hon sig starkare än på länge. Tumören är borta och humorn tillbaka.

– Jag målade mig frisk. Smärtan var outhärdlig, men så fort

jag hade en smärtfri dag målade jag. Min mamma var där och tog hand om mig när det var som värst och det fanns tillfällen när jag sa till henne ”nej nu får du gå hem för nu måste jag få måla”, säger hon.

Det har skrivits smycket i medierna om Regina Lunds sjukdom. Hur hon under påskhelgen i fjol föll ihop i duschen i våldsamma kramper och fördes akut med ambulans till sjukhus.

Läkarna konstaterade bröstcancer och gav henne högst ett år att leva utan behandling. Sedan följde cellgiftsbehandlingar och operationer.

– Det kom som en blixt från klar himmel och jag gick som i ett chocktillstånd hela förra året, säger hon.

– Ingenting kunde ha förberett mig för att bli så hjälplös, det var en mardröm. Men jag hade tur, jag har haft vänner, syskon och mamma vid min sida.

Regina Lund hyllades för sitt uppträdande på Cancergalan i oktober och berättar att många kom fram efteråt.

– De ville tacka för att jag ställde mig upp och berättade hur det var att leva med cancer.

En av hennes nya målningar, Random Nature Rules Life, föreställer ett lövverk som skiftar i grönt.

– Det var en sådan där dag när jag tänkte mycket på döden och varför just jag hade drabbats. Jag såg skuggorna falla genom växtens blad på golvet och då förstod jag att det handlar om slumpen, var skuggan faller i ett särskilt ögonblick, säger hon.

Förutom utställningen på Skånegatan är Regina Lund aktuell med två nya skivor och 40-tals-pjäsen Min fru går igen som spelas på Helsingborgs stadsteater i mars.

Hon har många bollar i luften.

Humorn glimtar till.

– Där spelar jag död, ha ha ha, skämtar hon och ögonen glittrar innan hon blir allvarlig och tillägger:

– Jag är glad och tacksam att jag är frisk och på väg tillbaka. Jag ville inte bara överleva, jag vill leva.

Regina Lund har flera projekt på gång

Jag är glad och tacksam att jag är frisk och på väg tillbaka. Jag ville inte bara överleva, jag vill leva.

Fakta

Regina vill resa iväg med sin son Wiggo

Namn: Regina Charlotta Theodora Lund

Ålder: ”Tidlös”

Bor: Hökarängen, Stockholm

Familj: Sonen Wiggo Love Linblå

Yrke: Artist, skådespelare, konstnär, poet, healer/medium och låtskrivare

Aktuell: Med konstutställningen ”Änglar, kärlek och beskydd” på MLG Gallery, nya skivorna ”Kom, kom dansa” och Sunshine Super Moon, samt teaterpjäsen ”Min fru går igen” på Helsingborgs stadsteater. Sex av hennes målningar ska också säljas i vår på en auktion till förmån för Barncancerfonden.

Önskar sig 2014: ”Att få vara frisk och kunna resa mera. Hela 2013 var jag i princip sängliggande så nu vill jag ta igen all den tid jag förlorat och resa iväg med min son.