Relationshumor à la August

Görel Crona har både regisserat och spelar en av huvudrollerna i Strindbergspjäsen ”Dödsdansen”.

På fredag spelas den i Vallentuna.

Alice och Edgar har varit gifta i 25 år. Med den sylvassa precision som bara kan uppnås när två personer känner varandra utan och innan plågar de dagligen varandra med subtila pikar och bottenfruset hat.

Situationen blir inte bättre för att de bor isolerade på en skärgårdsö.

Men allt förändras när släktingen Kurt från Amerika kommer och hälsar på. Nu kommer allt gammalt hat upp i dagen. Men Kurt erbjuder dem en väg ut.

Detta är upptakten till det klassiska relationsdramat ”Dödsdansen” av August Strindberg.

Pjäsen spelas på Kulturrummet på Kulturhuset i Vallentuna på fredag. På scenen står skådespelarna Görel Crona, Johannes Brost och Henrik Norman. Görel Crona har även regisserat pjäsen.

– Vi försöker att få hit det bästa vi kan hitta. Vi söker medvetet efter sådant, säger Anders Dahlgren, kulturchef i Vallentuna.

Kulturrummet i Kulturhuset i Vallentuna har 160 platser och är fullt upprustad med teknik för att kunna ta emot proffsiga uppsättningar. Konserter, filmvisningar och föreläsningar har tagit plats i rummet. Men även teaterpjäser. Till exempel Pantomimteaterns ”Den vita stenen” som gavs förra året och ”Shakespeares dotter” också av och med Görel Crona.

– Vi kan välja om vi lägger en produktion på teatern med större scen och plats för mer publik, eller i Kulturrummet. Det är en fördel som vi har, säger Anders Dahlgren.

Görel Cronas uppsättning av Dödsdansen hade premiär på Strindbergs intima teater i augusti förra året. Pjäsen fick fina recensioner. ”Underhållning från Helvetet”, skrev till exempel Aftonbladet. Biljetter till ”Dödsdansen” kan köpas via Vallentuna kommuns hemsida.

Fakta

Triangel som det sprakar om

Personerna i Dödsdansen:

Alice: Före detta skådespelerska som gav upp karriären för 25 år sedan för att gifta sig med Edgar.

Edgar: Alices man, artillerikapten, utbränd och tragikomisk.

Kurt: kusinen från Amerika. Hamnar mellan de båda kombattanterna. Edgars rival om Alice.