Retro ska locka till läsning

Formgivaren Lars-Erik Hedendahl och bibliotekarien Nina Frid har jobbat med små medel för att förädla ett befintligt bokutbud.
Formgivaren Lars-Erik Hedendahl och bibliotekarien Nina Frid har jobbat med små medel för att förädla ett befintligt bokutbud.
Till 50-talsböckerna hör tidsenliga leksaker.
Till 50-talsböckerna hör tidsenliga leksaker.
Boken om Björn Borg och om FNL finns i 70-talshyllan.
Boken om Björn Borg och om FNL finns i 70-talshyllan.
Huddinge har fortfarande usla siffror när det gäller besök och utlåning på folkbiblioteken.

Bibliotekarien Nina Frid tror dock att suget efter retro kan vända trenden och få fler att inse värdet av litteraturen. Nu invigs satsningen på ett retrobibliotek.

Hundratals gamla boktitlar har dammats av och plockats fram ur bokmagasinet på Bibliotek Huddinge för att bli en del av det nya Retrobiblioteket. Här gäller inte systemet med anonyma bokryggar utåt, här ska i stället böckernas framsida möta besökaren. De står uppställda i hyllor, indelade i tidsepoker som går från 40-talet fram till slutet av 70-talet.

– Det blir som att promenera en bit genom litteraturhistorien. Vi ska ha kvar Zlatan och alla moderna deckare men dem hittar man våningen ovanför. Här nere är det retro som gäller, det här är vi helt ensamma om att erbjuda, säger bibliotekarien Nina Frid som tagit initiativ till Retrobiblioteket.

Ovanför hyllorna finns tidsenliga prylar från varje epok, ett brungrönt picknick-set i plast, gamla reklambilder, leksaker, plåtburkar och knappnålar med politiska budskap à la 70-tal.

Det är retrokänslan som ska väcka litteraturintresset, hoppas både Nina Frid och formgivaren bakom projektet, Lars-Erik Hedendahl.

– Böckerna står ju rätt still annars, det här är ett nytt sätt att lyfta fram litteraturen och få hit fler besökare, säger Nina Frid.

Och visst fungerar det när böckerna är satta i ett så tydligt tidssammanhang. Att få se Astrid Lindgrens första bok ”Britt Mari lättar sitt hjärta” från 1944 i sin naggade urform där i bokhyllorna tillsammans med tidsenlig utsmyckning (några nummer av Veckojournalen, en bild på Garbo­ och ett grönt fåtöljpar i teak) skapar en speciell atmosfär. Man får lust att lyfta på boken, dofta, bläddra, läsa några rader och fundera.

Förhoppningen är att detta ska väcka nytt intresse för bibliotekens utbud. I april förra året berättade Lokaltidningen Mitt i att biblioteken drogs med mycket låga utlånings- och besökssiffror jämfört med hela landet.

Fortfarande ser det likadant ut, Huddinge ligger på plats 285 av 290 kommuner när det gäller antalet utlån per invånare, enligt preliminära siffror för 2011. Enligt kultur- och fritidsförvaltningens är biblioteksverksamheten i kommunen bara dimensionerad för 70 000 invånare. Biblioteken fick visserligen mer pengar 2009–2012 och lite har blivit bättre. Men för att komma ikapp i länet bedömer förvaltningen att det behövs minst fem miljoner kronor, och för att matcha riket tio miljoner kronor.

För att driva projektet med Retrobiblioteket i hamn behövdes dock inga stora pengar, en del har gått till rekvisita och en del till inköp av retroprylar.

– Vi har arbetat med en snål budget, det här handlar egentligen om ompaketering av befintliga böcker. Alla dessa fantastiska gamla böcker finns där och jag tror att det finns ett intresse för äldre litteratur precis som för äldre möbler och prylar, säger Nina Frid.

I bibliotekets magasin finns betydligt äldre litteratur, kanske blir det fler retroböcker på hyllorna, som sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden.

– Det skulle vara kul att ta fram, vi har böcker från 1800-talet i vårt magasin så det här kanske växer.

Fakta

Nina Frids Tips om bra retroläsning

Nina Frid listar några retrofavoriter från biblioteket:

”Väckarklocka”, Elin Wägner (1941).

”Analfabeten”, Ivar Lo-Johansson (1951).

”Legionärerna”, Per-Olov Enquist (1968).

”Vart ska du gå? Ut!” Kerstin Thorvall (1969).

”Sprätten satt på toaletten”, Annika Elmkvist (1970).

Fakta

Expert från ”Antikrundan” inviger

Retrobiblioteket: Finns en trappa ner i Bibliotek Huddinge på Kommunalvägen och invigs i kväll, den 23 oktober. Harald Hultqvist, bokexpert från Antik­rundan, besöker.

Unik: Ska vara den första i sitt slag i hela landet.

Bredd: Böcker finns för både barn och vuxna.

Känsla: Till varje årtionde finns tavlor, tapeter och prylar för att skapa en tidsenlig känsla.

Blogg: Biblioteket har en egen blogg: retrobiblioteket.wordpress.com