Revansch direkt för Marcus Birro

På tv, i tidningar, på radio – Marcus Birro är överallt. Nu är han sidekick åt Malou von Sivers i TV4:s ”Efter tio”.

Men någon bra partiledare för Kristdemokraterna tror Birro inte att han blivit.

Marcus Birro gav upphov till några galna löpsedlar i höstas när han uttalade att han ville ta över Kristdemokraternas partiledarpost.

– Det var ju efter att Göran Hägglund gått ut och sagt att alla som känner sig manade skulle träda fram.

Marcus Birro kände sig manad. Han ringde valberedningen och saker och ting hände. Samma dag som han öppet proklamerade att han ville leda Kristdemokraterna blev han sparkad från ”Kvällsöppet”. Ett halvt dygn senare drog han tillbaka sin kandidatur.

Marcus Birro darrar lite på handen när han fattar det tjocka lilla örat på cappuccinokoppen. Han tittar upp med ett osäkert leende.

– Ibland gör jag rätt och ibland blir det fel, säger 39-åringen.

När det blir fel rasar näthatarna och glåporden haglar. Och Marcus Birro blir ledsen. Men han har slutat att svara på frågan som många journalister ställer: Varför är du så hatad Birro?

– Det är en väldigt oförskämd fråga. I dag premieras man om man inte visar att man är ledsen och det vill inte jag. Jag tänker fortsätta bli ledsen.

Hade du blivit en bra ledare för KD?

– Nej, ,jag är inte tillräckligt smart. Jag har en liten hjärna, men ett stort hjärta. Fast det är klart, jag var ju med och vann ”På spåret”, då måste man ju kunna något. Fast det var mest Johanna Koljonen som vann, säger han.

Samma dag som Marcus Birro fick sparken från ”Kvällsöppet” ringde Tomas Mattson, chefredaktör på Expressen, och erbjöd honom en webbshow – ”Birros bord”. I november ringde Malou von Sivers och frågade om han ville bli hennes sidekick på måndagar i programmet ”Efter tio”.

Vips var han tillbaka. Nu sitter han där på måndagar och trivs.

– Jag har stor respekt för Malou och det är en väldigt bra och ambitiös redaktion.

Han skriver också en bok om sig själv, med anledning av att han släppte sin första bok för 20 år sedan och i sommar fyller 40 år.

Varför började du skriva?

– Det är ett sorts kall, nedärvt från början. Jag skrev skilsmässodikter innan jag ens hade hånglat.

Jag har en liten hjärna men ett stort hjärta säger Marcus Birro, som medger att han inte alltid är så smart.