Revyn driver med allt och alla

Botkyrkarevyn har flyttat till Segersjö, platsen för lokala revyer redan på 1930-talet.

Årets revy heter ”Retro” och börjar på den tiden.

I år driver Teaterklubben Repliken med politiker på alla nivåer, man skämtar om Hågelbyparken, 5:2-bantning, moderna föräldrar, hästkött och strafflindring för äldre. Men det blir också skämt om alla val vi människor numera ska göra, exempelvis telefon och energibolag.

– Det är en massa sketcher. Någon röd tråd finns inte eftersom det är mycket man vill täcka, ­säger Björn Adelly som är producent i Teaterklubben Repliken.

Under föreställningen blir det även allsång.

Premiären hölls i helgen och spelningar pågår varje fredag och lördag fram till den 22 februari.

– Jag är väldigt nöjd med årets revy, säger Björn Adelly.

Tidigare har revyn spelats på Tumbagymnasiets stora scen med plats för 350 personer. I Segersjölokalen ryms 90 personer.

– Det här är en mycket mindre lokal men den är intimare och det blir fler föreställningar än i fjol, säger Björn Adelly.

Orsaken till lokalbytet är att besökarna blivit färre under ett antal år.

– Det är ett stadsfenomen. På landsbygden blomstrar de lokala revyerna, säger han.

Den förening som fanns på 30-talet har upphört. Teaterklubben Repliken startade 1978, men årets Retroföreställning inleds i 30-talet.

Manuset har medlemmarna i teaterklubben skrivit själva. De började i april förra året. Det blev många och ofta heta diskussioner innan man till slut hade ett klart manus. Till att börja med träffades man en gång i veckan, men det blev allt oftare i takt med att arbetet fortskred.

– Vi som är äldre i gruppen försökte göra en gammal bakgårdsrevy, men de yngre tvingade oss att ha modernare inslag också, säger Björn Adelly.

Själv arbetar Björn Adelly inom Botkyrka kommun, men drar sig inte för att skämta om de egna politikerna.

I början kände han ett behov av att förklara för de andra medlemmarna ”hur det verkligen låg till” när de ville ha med en viss sketch i en föreställning.

– Jag förstörde alla skämt så det har jag slutat med, säger han.

I år blir det lite av krogshow också. Det serveras en buffé innan man ser revyn och kaffe dricker man i pausen vid dukade bord.