Revyn firar 20-årskalas

Huddingerevyn, här med med skådisen Eli Grönhaug i spetsen, firar två decennier med en sprakande show den 7 mars i Huddinge­gymnasiets aula. ”Det var så kul att vi bara fortsatte”, säger Eva Andrén (längst till höger).
Huddingerevyn, här med med skådisen Eli Grönhaug i spetsen, firar två decennier med en sprakande show den 7 mars i Huddinge­gymnasiets aula. ”Det var så kul att vi bara fortsatte”, säger Eva Andrén (längst till höger).
1995 fick Eva Andrén, ordförande i Huddinge­revyn, frågan om hon kunde sätta ihop något festligt åt Huges 50-årsjubileum. Resultatet blev Huddingerevyn.

– Det var så kul att vi bara fortsatte. Nu i helgen firar vi 20 år, säger hon.

Hon kan inte minnas den bästa föreställningen eller den sämsta. För Eva Andrén, som har varit med i Huddingerevyn från starten, har resan kantats av fram- och motgångar.

– Efter att vi satte upp revyn åt Huge, kände vi att ville fortsätta. Vi började då med teaterföreningen Rampfeber, eftersom vi hade rätt bra ekonomi, säger Eva ­Andrén, som både skriver manus och står på scenen.

Trots god ekonomi var det ändå inte lätt. Konkurrens med Stockholms kulturutbud gjorde det tufft.

– Vi var amatörer och kvalieten var inte alltid på topp. Men alltmer som vi spelade har vi blivit halvproffs. I dag vet många inom revybranschen vilka vi är.

Om Huddingerevyn kommer att överleva ytterligare 20 år vet Eva Andrén inte, men hon skulle aldrig ge upp revyn utan en kamp.

– Jag och Ingrid Jonsson, som varit med sedan starten, kommer tillsammans med övriga eldsjälar som finns inom föreningen att se till att revyn lever vidare.

En röd tråd som har följt Huddingerevyn har varit att ta upp aktuella samhällsfrågor med hjälp av humor och satir. För syftet är att få publiken att skratta.

– I början var det mer lokal­revy. Vi häcklade med kommunens politiker och hur Huddinge centrum höll på att utvecklas. Men ­ i dag har vi inget lokalt eftersom vi måste bredda vår publik.

Det är inget som Huddingeborna kan sakna?

– Visst kan Huddingepolitikerna sakna det, men generellt har allmänheten inte längre någon koll på vilka kommunpolitikerna är. För mig är det viktigt att kunna visa vad vi som människor håller på med, få människor att tänka till och hur vi lever våra liv.

Förra året fick publiken rösta fram tre favoritscener som de ville se på 20-årsjubileet. Två rollkaraktärer blev en klar favorit – käringarna Hilda och Hulda – två rollkaraktärer som har hängt med sedan 15 år tillbaka.

– Hilda och Hulda spelas av mig och Ingrid. De är två kvinnor, där den ena är ordningssam och den andra vill ha karlar och massa sprit. Folk känner igen sig i dem och det är massa buskis när de kliver upp på scenen.

Hur känns det i år när ni firar 20 år?

– Det känns jättekul. Vi har fått en ny orkester. Själva energin är stark i gruppen och alla är väldigt engagerade.

– Vi tänker slå på stort den 7 mars och bjuda på en sprakande show. Det blir mycket satir och humor bland annat om kungahuset, det politiska läget och andra ­samhällsfrågor som är på agendan.

Fakta

”Vårdkasen brinner” blev den första revyn

Efter föreställningen åt Huge bildades teaterföreningen Rampfeber 1996.

Huddingerevyn framförde sin första produktion Vårdkasen brinner och sedan dess har man kunnat se Huddingerevyns sång- och dansnummer runt om i landet.

Den 7 mars visar Huddingerevyn produktionen R.E.V.Y (Roligt, Elakt, Väldigt, Ytligt) på Huddinge gymnasiets aula i Huddinge. Biljetter finns att köpa på deras hemsida.

Källa: Huddingerevyn