Rheborg i roll som rockar

Foto: Carl-Johan Paulin/TV4
Foto: Carl-Johan Paulin/TV4
Johan Rheborg hjälper Kee Marcello, tidigare gitarrist i Europe, att lira gura.
Johan Rheborg hjälper Kee Marcello, tidigare gitarrist i Europe, att lira gura.
Från svart komik i ”Allt faller” till pudelrockare i musikal. Johan Rheborg väjer inte för tvära karriär­kast. Men något självklart val var det inte.

– Det är aldrig självklart att tacka ja till något, men jag gillar att flänga runt i olika genrer, säger han.

Långhårig men tunn peruk, svart skinnjacka med flaggor och svarta jeans. När Johan Rheborg står på scenen i musikalen ”Rock of ages” gör han det i en utstyrsel vi inte är vana att se honom i. Någon särskild kärlek till rockmusik har han heller aldrig haft.

– Men jag har alltid lyssnat mycket på musik. Och det här är ingen nörd-musikal, den är ganska bred. Min uppgift är att vara skojig och prata med publiken, som bonus får jag sjunga en låt och dansa.

Är du bra på att sjunga och dansa?

– Nej. Jag försöker gå rätt och har begränsat mina sånginsatser så att jag kan fokusera på några få låtar. Det svåra är att dansa och sjunga samtidigt och veta när jag ska andas.

Rollen är fysisk och Johan Rheborg – som fyller 50 i år – har tränat intensivt.

– En fördel är att jag antagligen kommer att vara extremt fit till sommaren. Det vore en personlig seger av guds nåde att gå på badstranden i tajta brallor utan gubbmage. Det ser jag fram emot.

Historien i ”Rock of ages” är klassisk. Småstadstjej flyttar till storstan, träffar en kille, komplikationer uppstår och på slutet får de varandra. Och så bjuds det på rockhits som ”Don’t stop believing”, ”The final countdown” och ”I want to know what love is”.

För Johan Rheborg krävdes en del funderande innan han tackade ja till rollen.

– Det är aldrig självklart att tacka ja till något. Men med tanke på vad jag gör annars är det roligt att få göra något live. Jag gillar att flänga runt i olika genrer i någon slags förhoppning att inte upp­repa mig alltför mycket.

Johan Rheborgs genombrott kom med Killinggänget 1992. Sedan dess har han gjort allt från tv-serier till teater, film och musikal. Han spelar en av huvudrollerna i ”Solsidan” och nyligen visade TV4 ”Allt faller” – en serie han skrivit tillsammans med Henrik Schyffert och Jonas Gardell.

– Det är ju en smal tv-serie och jag var orolig för att den inte skulle bli bra. Jag var också osäker på TV4 med sina reklamavbrott och med de program som de visar i vanliga fall, säger Johan Rheborg.

– Men den hittade sin publik och jag får mycket ryggdunk från folk som gillar den typen av humor. Jag tycker själv väldigt mycket om svart humor och hade svårt att inte göra en sån serie efter det som hände mina föräldrar. Det var en väldigt omtumlande grej för mig, säger han och syftar på att hans föräldrar gick bort för några år sedan.

Blir det en fortsättning på ”Allt faller”?

– Det tror jag inte, inte som det ser ut nu i alla fall. Den historien som vi har berättat tog ju slut, att fortsätta den känns inte relevant. Och vissa saker mår kanske bäst av att bara gå en säsong. Men jag har i och för sig tankar på hur man skulle kunna göra en fortsättning om man skulle göra det.

Det vore en person­lig seger av guds nåde att gå på badstranden i tajta brallor utan gubbmage.

Fakta

Spelar i höst in en ny säsong av ”Solsidan”

Namn: Johan Rheborg.

Ålder: Fyller 50 år till sommaren.

Familj: Fru och två döttrar.

Bor: Flyttade förra året från Täby till Vasastan.

Aktuell: Spelar en av rollerna i musikalen ”Rock of ages” på Chinateatern.

Om Solsidan: ”Till hösten spelar vi in en ny säsong, så den ”vehiclen” rullar vidare. Det känns roligt, det är nytt för mig att göra så många säsonger. Jag brukar bara göra en eller två, sedan är det klart. Det är en utmaning att hålla något vid liv, men det är naturligtvis roligt att ha varit delaktig i den här succén.”

Framtidsplaner: Johan Rheborg och Henrik Schyffert ska regissera en ny komediserie för TV4. Den ska handla om hur ett kompispar, spelade av David Batra och Johan Glans, tvingas fly Sverige och resa till Indien.