Riddare intar Hågelbyparken

Riddare i full mundering intar återigen Hågelbyparken. I Botkyrka håller tornering på att bli synonymt med nationaldagsfirandet.

– Det är lite som Ivan­hoe, säger Janne Gregnert från tornerings­sällskapet Celeres Nordica.

I Hågelby har det varit tornering i några år på nationaldagen.

– Vi har haft något historiskt inslag. För något år sedan hittade vi det här. Det har blivit fantastiskt populärt och hästar hör ju hemma i Hågelby, säger Jessica Sjögren som är programansvarig i Hågelbyparken.

Celeres Nordica satsar på att komma med 10 hästar och 20 personer. I torneringen rider riddare med rustning mot varandra med lansar.

Men någon dödlig sammanstötning blir det förstås inte.

– Lansarna är preparerade. Ytterspetsen splittras när den träffar skölden hos den andra riddaren, förklarar Janne Gregnert.

Hästar i andra varianter blir det också när Classic Mustang Club Swedens Mälaravdelning dyker upp med i sina bilar.

Från Rönninge kommer den internationellt prisbelönta kören Rönninge Show. De kommer att framföra en rad nummer själva, men det blir också allsång där publiken får sjunga med i bland andra ”Idas sommarvisa”, ”Sommartider” och självklart nationalsången.

I Salem nöjer man sig med att blicka tillbaka till 1983 då kommunen bildades.

– Vi uppmärksammar det lite här och där under året. Det har även blivit uppmärksammat inför ett fullmäktigemöte tidigare i år, säger Rolf Johansson, kultur- och fritidschef.

Under firandet välkomnar kommunen även nya svenskar.

– Vi har bjudit in alla som är nya medborgare och de har fått anmäla sig. De får ett diplom och en enkel present, fortsätter Johansson.

Även årets kulturstipendiat, konstnären Sveneric Olsson, tar emot sitt pris.

– Han kan nu efter pensionen satsa helt på sin konstnärliga ådra. Förutom att måla själv leder han även en grupp äldre konstnärer.

Fakta

Det händer på Nationaldagen

Botkyrka: I Hågelbyparken pågår firandet klockan 11-15 med tornerspel, biluppvisning och musik.

Salem: I Säbylunden firas ­nationaldagen klockan 14-16.30 med bland annat prova- på-cirkus, dans av Salems Gille, musik av kulturskolan och sång av Göran Fröhlén som sjunger bland annat Sven-Olov Sandberg-låtar.