Hon var den riktiga ”Fröken Friman”

Anna Whitlock
Bilden tros vara tagen vid Villa Glittne, enligt Anders Johnson.
Fröken Frimans krig
Dagmar (Sissela Kyle) och Kinna (Sofia Ledarp) i Fröken Frimans krig.
Anna Whitlock är kvinnan som huvudkaraktären i succéserien "Fröken Frimans krig" bygger på.
Och hon var Djursholmsbo.

Tredje säsongen av den hyllade tv-serien ”Fröken Frimans krig” hade premiär i SVT under julhelgen. Men visste du att Anna Whitlock – kvinnan som är förebild för Sissela Kyles karaktär Dagmar Friman – faktiskt bodde på Djursholm? Närmare bestämt i Villa Glittne på Gautiodsvägen.

– Hon flyttade ut till Djursholm 1895 och bodde där tills hon dog 1930. Jag tror att det var villabolagets ordförande Ernst Beckman som fick ut henne dit. Han var rektor på Whitlockska samskolan som hon grundade, säger Anders Johnson, författare till boken ”De gjorde skillnad”, som bland annat handlar om just Anna Whitlock.

Grundade Svenska Hem

Anna Whitlock (1852-1930) grundade kvinnokooperationen Svenska Hem och var även ordförande i rösträttsorganisationen LKPR, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Hon var en av de ledande personerna i kampen för kvinnlig rösträtt.

Efter lärarinneexamen och några år i Paris som korrespondent åt Aftonbladet öppnade hon 1878 en flickskola i Stockholm. Hon ville att pojkar och flickor skulle undervisas tillsammans, och skolan blev efter 15 år en samskola – Whitlockska samskolan. Den hade ett för tiden modernt och radikalt pedagogiskt program.

Bland annat var en viktig princip för Anna Whitlock att skolan skulle stå neutral i religionsfrågor, och hon ökade inslagen av naturvetenskap och praktiska ämnen som slöjd och gymnastik. Både pojkar och flickor fick utbildning i skolköket, sy- och träslöjd – och alla elever fick sexualundervisning.

– Anna Whitlock hade flera kopplingar till Djursholm. Bland annat var författaren Elsa Beskow lärare i hennes skola, säger Anders Johnson.

Likheter med verkligheten

Han berättar att SVT:s Fröken Friman kanske inte helt stämmer överens med Anna Whitlock – men att det absolut finns likheter.

– Serieskaparna har ju varit noga med att det inte är en dokumentär, utan att de bara hämtat inspiration från verkligheten. Anna var runt 50 år när Svenska Hem startade och hon jobbade aldrig i butiken. Hon var inte den unga fräsiga kvinnan vi ser i serien, utan mer en etablerad och mycket respekterad ogift kvinna, säger Anders Johnson.