Rittas mest obehagliga bok

Mötet med en ung flicka ”som borde gå och hänga sig” blev startskottet till Ritta Jacobssons nya bok. I ”Han kallar sig ­Esmeralda” ger sig Tumbaförfattaren i kast med både nätpedofiler och nätmobbning.

– Min mest obehagliga bok, säger hon.

Handlingen utspelar sig som så ofta när det gäller Ritta Jacobssons böcker i Botkyrkamiljö. I ”Han kallar sig Esmeralda” blir några ungdomar från Tumba kidnappade av en pedofil från Salem som håller dem fångna i en källare.

I arbetet med boken har Ritta Jacobsson pratat med ung­domar, men också läst domar från det uppmärksammade fallet där en ung flicka i Kumla begick självmord efter att ha råkat ut för den så kallade ”Kumlamannen”.

Hon har också besökt sajter där ungdomar offentligt lägger upp bilder av sig själva.

– Ungdomarna exponerar sig på ett sätt som en vuxen aldrig skulle ha gjort. Flickor poserar naivt och det gör att pedofiler kan få nys om dem. De kan sedan utnyttja deras godtrogenhet, säger hon.

I ”Han kallar sig Esmeralda” tar en pedofil kontakt med unga flickor efter att ha utgett sig för att vara tjej. När de sedan träffas i verkliga livet blir de kidnappade.

Förutom kidnappningen innehåller boken en rad parallella spår. Bland annat romansen mellan bokens huvudpersoner Selena och Magne.

Idén att ge sig in i nätets värld fick Ritta efter ett möte med en ung tjej förra sommaren.

– Hon hade råkat riktigt illa ut på nätet. Någon hade till exempel skrivit att hon borde ”gå och hänga sig”. Troligtvis bara för att hon var klipsk och mogen för sin ålder, säger Ritta Jacobsson.

När författaren nu är klar med sin fyrtionde bok i ordningen kan hon konstatera att det tagit sin tid.

– Det här är den mest obehagliga bok jag skrivit, säger hon.

I möte med skolklasser för att tala om andra böcker har hon märkt av intresset för ämnet.

– När jag nämnt vad jag håller på med nu har det tagit över ungdomarnas intresse helt. Det här handlar ju om deras värld, säger hon.

Ritta Jacobsson manar till försiktighet på nätet. Hon tror att alla en dag reflekterar över konsekvenserna av vad vi gör på nätet. I bok­ens tack skriver hon: ”Då kan vi också i stället för att skada och bli skadade, glädjas åt den fantastiska tekniken som berikar våra liv.”

– Vi vuxna tjatar och tjatar, men så kommer det nya årskullar som inte tänker sig för, säger hon.

”Jag förvånas över hur naiva ungdomar är ute på nätet” säger författaren Ritta Jacobsson.