Robert byter kön på scenen

”Jag är den förste mannen i världshistorien som gör rollen som Orlando”, berättar Robert Fux. Det är också första gången dramatiseringen av romanen sätts upp på en svensk scen.
”Jag är den förste mannen i världshistorien som gör rollen som Orlando”, berättar Robert Fux. Det är också första gången dramatiseringen av romanen sätts upp på en svensk scen.
Robert Fux har spelat både get och tonårstjej på Stadsteaterns scen i Skärholmen.

Nu gestaltar han en av historiens första ”hen” i monologen ”Orlando”.

Tänk att få leva i 400 år. Och tänk att under dessa 400 år få vara ömsom kvinna, ömsom man – och besöka vitt skilda länder under olika epoker. Tanken svindlar.

– Egentligen borde alla få göra det. Tänk vad mycket vi skulle lära oss om människan, och om vad vårt fysiska kön betyder för hur andra ser oss, säger skådespelaren Robert Fux entusiastiskt.

Själv ska han faktiskt göra just detta – åtminstone på scenen. På fredag är det premiär för ”Orlando” på Stadsteatern i Skärholmen. Det är en enmanspjäs, baserad på Virgina Woolfs berömda roman ”Orlando” från 1928.

När romanen börjar är Orlando en ung rikeman i 1500-talets England. Plötsligt förvandlas han till kvinna. Evigt ung färdas sedan Orlando genom århundradena och rör sig ledigt mellan könsidentiteterna.

– Orlando upptäcker snabbt att hen bedöms helt olika som man och som kvinna, trots att hen är den samma inombords. Därför är Orlando en historia om makt och om hur vi identifieras och begränsas utifrån det fysiska kön vi har, säger Robert Fux.

Lokaltidningen Mitt i träffar 33-årige Robert Fux på ett fik i Skärholmens centrum. Kanske har några av våra bordsgrannar sett honom på Stadsteaterns scen vid torgets andra ände – men i så fall känner de troligen ändå inte igen den vardagligt klädde killen i keps. I ”Barnen på Frostmofjället” spelade han get, hårt sminkad, och i ”Sugarstar Sockerstjärna” en tonårstjej på jakt efter sin identitet. Att laborera med könsidentiteter har alltid lockat honom, berättar han över sin lunchpaj.

– Jag flyttade från Kalmar till Stockholm för att jag ville jobba på dragklubbar. Drag är fantastiskt – man roar publiken samtidigt som man smyger in frågor om kropp och kön. Själv har jag aldrig trivts med att placeras i ett fack utifrån mitt biologiska kön och jag varken kan eller vill leva upp till en traditionell mansroll. Min dröm är en värld där alla har friheten att definiera sig själva, oavsett vilket könsorgan man har!

Numera är Robert Fux en välkänd person både i Stockholms teater- och klubbvärld. Han har bland annat jobbat med Darling Desperados, Orionteatern, Cirkus Cirkör och Riksteatern och medverkat i Hootchy Kootchy Club och nattvarietén Salong Giraff. Och så driver han sin egen klubb – Black Light – vid Kolingsborg.

– Det är den enda klubben i stan som har dansgolv vid pissoaren, berättar han med viss stolthet.

Sedan två år är Robert Fux långtidsanställd vid Stadsteatern i Skärholmen. Det passar honom utmärkt eftersom ensemblen, med konstnärliga ledaren Carolina Frände i spetsen, gärna forskar om normalitet, identitet och kön.

– Om det finns någon röd tråd i det jag gör så är det att skava mot normerna. Jag gillar att vara ett störningsmoment och skapar gärna kaos om det får folk att börja ställa frågor, säger han, på väg mot teatern med sitt vältummade Orlandomanus i handen.

Fakta

Driver klubb och gör satir i radio

Namn: Robert Fux.

Ålder: 33 år.

Yrke: Skådespelare, artist.

Bor: Nyinflyttad i bostadsrätt i Västertorp. Bodde innan dess i andra hand i Liljeholmen.

Aktuell: Spelar ”Orlando” på Stadsteatern i Skärholmen. Premiär den 9 november.

Gör också: Driver klubben Black Light på Kolingsborg. Gör satir i ”Surdegshotellet” i P1:s ”Godmorgon världen”.