Roger är ”The Boss” i Tumba

Föräldrarna förbjöd den elvaårige punkaren Roger Karlsson att spela konsert på ett drogberyktat ställe i stan.

I morgon spelar Karlsson i stan igen – på fin scen, betydligt mognare och med ny musikstil.

Tumbas Bruce Springsteen, rödvinspoet och punktrubadur är epitet som 44-årige Huddingebon Roger Karlsson samlat på sig under sin musikaliska resa i livet.

– Alla epiteten känns helt okej, säger han.

Roger Karlsson var en av Stockholms yngsta punkare när han som elvaåring spelade i bandet Skandal. Nu, 33 år senare, har han landat i en stil som han själv beskriver som singer/songwriter-pop.

– Men jag är från grunden punkare så förhoppningsvis finns den energin i grunden, förklarar han.

Det var också punkikonen Johan Johansson, låtskrivare i KSMB, som producerade Roger Karlssons första platta som kom ut 1995. Roger menar att det var Johan Johansson som myntade ”Tumbas Bruce Springsteen”.

– Jag gillar Bruce Springsteen och E-Street Band. Vi har precis som de många instrument när vi spelar. Kanske kan vi även vara besläktade genom energin och genom att vi berättar mycket i våra texter, tänker Roger Karlsson.

Roger Karlssons texter är ofta reflekterande och tillbakablickande. Men han vill inte kalla sig själv nostalgiker.

– Man kan använda tillbakablickar för att beskriva dagsläget. Ett slags förundran över hur allt blivit som det blivit och vem man är i dag. Men nostalgi tycker jag inte om.

Roger Karlsson växte upp i Alby, flyttade senare till Tumba och bor sedan över tio år tillbaka i ett hus nära Solbacken i Huddinge. Barndomens Alby känner han inte igen mycket av.

– Hela min generation har flyttat ifrån Alby. Nu bor ingen jag känner kvar där. Det känns som att det blir ett speciellt klimat i en förort där det byts ut så mycket folk.

I dag jobbar han som fritidspedagog på Kungsklippeskolan i Huddinge.

– Det är ett intressant jobb och jag jobbar en del med musik där också, berättar han.