Nu ska rokokoteatern rocka loss!

Louise Hoffsten och Maia Hirasawa kommer till Confidencen.
Louise Hoffsten och Maia Hirasawa kommer till Confidencen.
Confidencen – Ulriksdals slottsteater – är Sveriges äldsta rokokoteater. Nu satsar teaterledningen på ett mer modernt uttryck.
Modevisningar, musik­videoinspelningar och konsert med Maia Hirasawa står på schemat.

När Confidencen kom till 1753 var den höjden av modernitet­, med ett teater­maskineri som än i dag imponerar­ på sina besökare.

Under åren har teatern haft en klassisk repertoar med mycket fokus på opera, klassisk musik och föreställningar med levande ljus, något man ska fortsätta med.

Men teaterns och Kjerstin Dellerts vilja är att ständigt utmana med nyskapande idéer och nyligen lanserades­ en ny grafisk profil. Även innehållet på teatern har delvis utökats, med mer moderna­ inslag.

Agnetha Fältskog gjorde comeback

– Vi har upplåtit teatern till inspelningar av musik­videos. När Agnetha Fältskog gjorde comeback för några år sedan spelade hon in sin video When you really­ loved someone här. Historie­ätarna har varit här och gjort inslag, man är intresserad av vår gamla­ lokal, men sätter den i ett nytt sammanhang, säger­ marknadschefen­ Ingrid­ Wittbom.

Teatern har även använts för att plåta världskända musikduon Icona Pop för tidningen Odalisque Magazine­ men också nyttjats av hjälporganisationen Clowner Utan­ Gränser tillsammans med sångerskan Sabina Ddumba.

Modemärken gillar lokalen

Även modebranschen, med flera svenska märken, har fått upp ögonen för rokokolokalen.

– Modemärket Rodebjer­ var här på modeveckan­, även Whyred hade sin mode­visning här när de avslutade­ hela Stockholm Fashion Week i januari.

Bakom Whyred står mode­skaparen Roland Hjort som är barnbarn till konstnären Bror Hjorth, som i sin tur var god vän med konstnären Sven X:et Erixon. X:et gjorde kostymen till operan Aniara­ på 50-talet, där en viss fröken­ Dellert hade huvud­rollen.

– På modevisningen läste­ Rolands mamma upp en bit ur Aniara, så cirkeln slöts kan man säga, säger Ingrid Wittbom.

Pop och rock kompletterar det klassiska

På repertoaren har man i år artister som Maia Hirasawa och Louise Hoffsten, men även den moderna musik­festivalen O/Modernt.

– Vi vill ha en så bred repertoar­ som möjligt och ha något för en blandad publik. Men visst handlar­ det om att få hit ny publik, många har inte hittat till oss. De flesta som kommer är en äldre och trogen publik som är jätteviktig för oss! Med en sångerska som Maia, som har en publik kring 30+ hoppas vi kunna locka fler och göra oss aktuella även för yngre.

Fakta

Godbitar ur årets program

Maia Hirasawa, 6 maj kl. 16.

Pingstyra med Mikael Samuelsson, 3 samt 4 juni kl 16.

Orfeus & Eurydike, 15 juni-20 augusti.

Louise Hoffsten, 27 augusti kl. 16.

Fransk Söndag – Pas de Deux, 17 september kl. 16.

Hela programmet finns på Confidencens hemsida.