Kristoffer skriver om ett hårdare Solna

Kristoffer Cras
Kristoffer Cras
Kristoffer Cras fjärde bok Vem gola
Kristoffer Cras fjärde bok Vem gola
Stockholms "Gotham City"– så gestaltas Solna vid milleniumskiftet 1999 i Kristoffer Cras nya roman Vem gola.
– Det är en hyllning till Solna och klassiska gangsterfilmer, säger Kristoffer Cras.

Romankaraktärerna cirkulerar i Solna centrum och runt det dåvarande Råsunda Stadium. De dricker öl på Clubb 33 och Edelweiss. I Kristoffer Cras nya roman tecknas Solna på 1990-talet, i en miljö som inte längre finns, men i en anda som aldrig försvinner.

– Deras liv cirkulerade kring den här stora stenklumpen, Råsunda Stadium, som ett hjärta.

En smuggling ska passera genom en lagerlokal. Nyanställda Elvira betalas en halv miljon kronor för sin tystnad. Men när allting lyckas dras Camilo, hjärnan bakom smugglingen, längre in i sin paranoia.

– Allting börjar med en smuggling, men det är inte en bok om smuggling utan om karaktärernas liv och hur deras livsöden kopplas ihop.

”Större, hårdare och mer neon”

Händelseförloppet utspelar sig mellan juldagen 1999 och fram till och med nyårsafton. Med tillbaka blickar från året -99 skildras aktuella händelser, och framför allt AIK:s framfart i Champions League.

– Alla karaktärer är AIK:are. Få saker är så ”solnaistiskt” som AIK,  vars anda vilar stark över Solna.

Författaren beskriver boken som en psykotisk spänningsroman i kontrasternas stad.

– Solna är en en intressant plats, kontrasten mellan fattiga och rika, höghus bredvid bostadshus. Jag har försökt visa på Solna så som det var, men tillskruvat och nedsänkt– större, hårdare och mer neon.

Är kontrasten mindre märkbar idag tycker du?

– Nej, det är mer klasskillnad och påtagligt i dag. Det var fylla och kriminalitet då, men inte så synlig och inte lika hårt på 90- talet.

Varför placerade du berättelsen i Solna?

– Delvis för att jag är uppvuxen där, jag känner till varenda gatsten. Jag behöver inte forska kring den här miljön, jag beskriver det från ryggmärgen. Självbiografisk i den bemärkelsen.

Bokidén fick vänta

Mitt uppe i sitt arbete med boken gick Kristoffers pappa bort, och smugglingsdramat i Solna fick vänta. Istället utkristalliserades boken Om en pappa och en son– Kristoffers tredje bok.

– Sorgen letade sig in i gangsterhandlingen och det blev splittrat, därför lyftes det ut och blev en annan bok. Men mörkret och sorgen ligger kvar över den här boken. Det färgar ju allting, allt jag skriver på olika mycket sätt.

Tonsättning av Chapstahman

Rapparen och hip-hop producenten Chapstahman, också han uppväxt i Solna, har skapat sju instrumentala stycken  som bland annat ska användas när Cras håller i högläsningar av boken vid olika sammanhang.

– Det är en stor ära att han vill vara inblandad.

Boken Vem gola kommer ut i butik i mitten av oktober.