Rostiga pärlor blir till konst

Säsongen för mc- och veteranbilsträffar inleds med vernissage för utställningen ”In rust we trust” i Sollentuna.

Konstnären John Eyre har rest landet runt och besökt lador, uthus och bilskrotar för att hitta sina rostiga pärlor.

Romantiska akvareller föreställande bortglömda och rostiga veteranbilar och hojar tar plats på MC collection museum i Edsvik nu på torsdag när konstnären John Eyre ställer ut sina verk.

– Jag tror att det blir en spännande kontrast mellan museets välrenoverade motorcyklar och mina rostiga fordon, men även mellan de tredimensionella motorcyklarna och de två dimensionella tavlorna, säger han.

Utställningen ”In rust we trust” ska hänga på väggarna i museets motorcykelhall från den 14 maj till och med den 30 augusti.

Förutom konstnär är John Eyre grafisk formgivare och har utformat en rad bokomslag. Redan som pojke fastnade han för amerikanare och intresset för gamla bilar och motorcyklar har hållit i sig sedan dess.

– Jag tycker att fordonen uttrycker något lockande och spännande. De väcker tankar om vart de ska åka, vilka som åker i dem och får en att undra vilka historier de bär på, säger han.

I jakten på fordon att porträttera har John Eyre rest runt i landet och hängt med på olika veteranbils- och motorcykelträffar.

– När de åker omkring finns det en samklang mellan maskin, människa och natur. Det finns en romantik i det hela och det är därför jag valt just akvarell eftersom den är mjuk och poetisk, säger John Eyre.

Av människorna han träffat runt om i landet har han fått tips om bortglömda fordon i lador och gamla uthus.

– De fordon jag porträtterar ser ofta nötta och rostiga ut. En del har blivit bortglömda och står på bilskrot vilket ger spännande miljöer.

Alla fordon har han sett på riktigt, fotograferat och sedan målat av i sin ateljé hemma i Stockholm.

John Eyre föddes 1955 och de fordon han porträtterat har precis som honom själv omkring 60 år på nacken.

Konstnären själv tror inte att det behövs något motorintresse för att uppskatta hans konst.

Tavlorna väcker enligt honom minnen framförallt bland personer som är födda på 50- och 60-talet. Intresset för veteranfordon är än i dag en stor subkultur i Sverige.

– Det är en levande kultur som jag får min motivation och inspiration i från.