Ronja Rövardotter intar scenen i Bredäng

Ronja (Julia Strandljung) och Birk (Noah Graf) trotsar sina föräldrar.
Ronja (Julia Strandljung) och Birk (Noah Graf) trotsar sina föräldrar.
Regissören Carina Perenkranz, omgiven av de små rumsnissarna.
Regissören Carina Perenkranz, omgiven av de små rumpnissarna.
Ronja (Julia Strandljung) tar konflikten med sin rövarpappa Mattis (Marcus Fyrberg).
Ronja (Julia Strandljung) tar konflikten med sin rövarpappa Mattis (Marcus Fyrberg).
Revolt, kärlek, vänskap, fiendskap och försoning. Astrid Lindgrens klassiska barnbok Ronja Rövardotter har teman som aldrig blir inaktuella.
Torsdagen den 24 augusti har en scenversion premiär vid Mälarhöjdens friluftsteater.

Inte mindre än 22 personer intar den lilla utomhusscenen i Bredäng, när familjeföreställningen ges. I centrum står Ronja och Birk, barn till två konkurrerande rövare. Tillsammans trotsar de sina föräldrars fiendskap och rymmer hemifrån för att bo ihop i en grotta.

– Vi har lagt ner mycket arbete på scenografin och bygger upp både Björngrottan, Mattisborgen och Helvetesgapet, berättar regissören Carina Perenkranz.

Hon har bearbetat boken till en familjeföreställning som är en timme och tio minuter lång, för att passa barn mellan 3 och 12 år. I sommar har pjäsen spelats i Norrköping där den fått fin kritik.

– Allt i boken ryms förstås inte, men jag har försökt göra en kärnfull, rapp och tät föreställning i ett format som är bra för barn. säger Carina Perenkranz.

I rollen som Ronja kan man vissa kvällar 13-åriga Nora Lundqvist, dotter till skådespelaren Maria Lundqvist, som gör sin första större roll. Hon delar rollen med 26-åriga Julia Strandljung. Birk spelas av 12-årige Noah Graf.

– Vi har både proffs och driva amatörer på scenen. Grådvärgar och rumpnissar spelas av barn, berättar Carina Perenkranz.

Med Mälarhöjdens friluftsteater är hon väl bekant. Hon låg bakom både förra sommarens Pettson & Findus-föreställning och Pippi-föreställningen sommaren 2015.

– Det är en jättefin scen att spela på, den ligger ju så vackert, säger hon.

Fakta

Premiär

Aktuellt: Familjeföreställningen Ronja Rövardotter.

Plats: Mälarhöjdens friluftsteater (snett nedanför konditori Lyran i Bredäng).

Speltider: Den 24-27 augusti, klockan 17. Den 26–27 augusti ges den även kl 11. Biljetter köpes på nätet eller vid entrén.

Regissör: Carina Perenkranz, som driver Chopp Event.

Källa: Mälarhöjdens friluftsteater