Så får du koll på kosingen

Patrick Grimlund och Magnus Hedberg lär ut privatekonomi i TV3. Nu har de skrivit en bok om hur man hanterar pengar i olika livssituationer.
Patrick Grimlund och Magnus Hedberg lär ut privatekonomi i TV3. Nu har de skrivit en bok om hur man hanterar pengar i olika livssituationer.
Vi ser dem styra upp ekonomiska haverier i Lyxfällan. Men också den som inte är på obestånd kan förbättra sin ekonomi.

Nu har Patrick Grimlund och Magnus Hedberg skrivit en bok som kan ge alla mer klirr i kassan.

Men just nu är det Lyxfällan som tar deras tid. Vi ses under en av deras inspelningsfria dagar. Varje avsnitt tar en vecka att göra, en vecka då de kommer deltagarna nära.

– Det kan vara ganska tungt, säger Patrick Grimlund. De är i kris och det smittar av sig på relationer, humör och sömn. Vi försöker hjälpa dem så bra vi kan och måste ibland vara tuffa och raka. Det som fungerar bäst är att säga sanningen, även om den är jobbig att höra.

Deltagarna har ofta svag självkänsla och sällan någon längre utbildning. Inköpen görs på impuls.

Patrick Grimlund och Magnus Hedberg, som båda bor på Östermalm, försöker inpränta sådant som var självklart för farfars- och mormorsgenerationen. Att vara sparsam, flitig och måttfull. Och att aldrig någonsin handla på kredit.

Det kan vara svårt i en tid när sms-lånen bara är en knapptryckning bort och man kan nätshoppa dygnet runt.

– Och i dag värderar vi varandra efter vad vi äger, inte efter vilka vi är. Många har svårt att stå för att de just nu har det tufft ekonomiskt och måste säga nej till bil och Thailandsresa.

Deras bok är full med handfasta råd, såväl till skuldsatta som till dem som har det bättre ställt. För med hög inkomst följer inte alltid en bekymmersfri privatekonomi.

– De som tjänar väldigt mycket kan ändå ha problem om de samtidigt skaffat sig höga utgifter och saknar buffert. Då lever man farligt, säger Magnus Hedberg.

Eller så har man stabil ekonomi, men saknar privatekonomiska mål. Då kan man hamna i ett läge där man hyser vaga drömmar om ett bättre liv – till exempel ett sommarställe, en större bostad eller mer fritid – utan att göra något för att uppnå dem. Tricket är att sätta upp ett konkret mål.

– Om du vet att du om fyra år vill kunna köpa en dyrare bostadsrätt så behöver du ett exakt belopp till kontantinsatsen och kan räkna ut hur mycket du måste lägga undan i månaden. Att tidsbestämma målen kan göra det lättare att följa planen, säger Patrick Grimlund.

Ännu en gemensam nämnare för dem som hamnar i Lyxfällan är att de sällan fått med sig ett rimligt sätt att förhålla sig till pengar hemifrån. Själv mötte ­Patrick Grimlund olika förhållningssätt hos sina föräldrar. Pappa var sträng och lät honom själv jobba ihop till saker han ville ha. Mamma var mer givmild.

Mot sina egna barn försöker han hitta ett mellanläge.

– Jag är nog inte stenhård och säger nej till allt som pappa gjorde. Vill min son ha en ny Iphone får han själv spara hälften och jag skjuter till hälften. Då får han känna att det inte är hur lätt som helst.

De som tjänar väldigt mycket kan ändå ha problem om de samtidigt skaffat sig höga utgifter och saknar buffert.Magnus Hedberg

Fakta

Magnus och Patriks smarta och mindre smarta affärer

BÄST

Patrick: ”För mig har det varit att driva bolag, investera i aktiemarknaden och vara långsiktig. Att jag tidigt lärde mig att inte låna till konsumtion.”

Magnus: ”Att jag gick in på bostadsmarknaden och köpte en bostadsrätt direkt när jag flyttade hemifrån på 90-talet. Det har varit en tydlig fördel att äga sitt boende.”

SÄMST

Patrick: ”Jag köpte en extremt dyr stereoanläggning runt millennieskiftet. Den hade klockrent ljud och gav livskvalitet. Men som ekonomisk investering var den usel, även om jag insåg det redan då.”

Magnus: ”Jag investerade tungt i en riskbolagfond jag trodde stenhårt på. Den gick ner varje månad men jag tryckte in allt större andelar och satt kvar med den i flera år av ren revanschlusta. Till sist sa min personliga bankman att den måste bort. Det blev oerhört lärorikt i efterhand”.