Så ska Tekniska museet locka en ny målgrupp

"Six Darwins": Ett samarbete mellan David Adamcyk, Hugo Morales, Diego Espinosa och MAOTIK.
"Six Darwins": Ett samarbete mellan David Adamcyk, Hugo Morales, Diego Espinosa och MAOTIK.
"Portrait on the Fly": Projektioner av flugor skapar ett porträtt av betraktaren.
"Portrait on the Fly": Projektioner av flugor skapar ett porträtt av betraktaren.
Den nya scenen för interaktiva konstupplevelser ska locka nya målgrupper till Tekniska museet.
– Vi hoppas att kunna vända oss mer mot unga vuxna, säger Calle Ros-Pehrson, pressansvarig.

Tekniska museets nya scen ”Digital now”, där konstnärer från hela värden bjuds in för att visa upp sina digitala verk, invigs imorgon.

– Tanken är att visa hur konsten töjer på teknikens gränser. Hur företagen som skapat tekniken tänkt på ett sätt, men konsten gör det till något helt annat, säger Calle Ros-Pehrson, och fortsätter:

– I korsningen mellan teknik och konst finns mycket kreativitet och innovativt tänkande. Det vill vi ta in på museet. Vi hoppas att på så sätt kunna vända oss mer mot unga vuxna än vad vi gör nu. Ungdomar som är intresserade av teknik, men också av en riktig konst- och kulturupplevelse.

Scenen har en öppen invigning i morgonkväll. Där kommer bland annat att visas tredimensionella animationer, liveframträdanden och interaktiva porträtt skapade av digitala flugor.

– Projektioner av 100 000 flugor bildar ett porträtt av betraktarens ansikte. Det är väldigt häftigt, och lite äckligt, säger Calle Ros-Pehrson.

New media-konstnären MAOTIK, som skapat ett rum fyllt av projektioner som besökaren själv påverkar med sina rörelser, bjuder på två liveframträdanden tillsammans med Diego Espinosa – som använder en elförstärkt ballong som musikinstrument.

– Det blir en futuristisk, utomjordisk känsla, säger Calle Ros-Pehrson.

Scenerna finns på museet i tre månader – innan de byts ut mot nya verk på samma tema av andra konstnärer.