Anrik kulturbostad stängs – för otrygg

Villan har anor från 1700-talet och ligger vid nära Masthamnen vid Fåfängan.
Villan har anor från 1700-talet och ligger vid nära Masthamnen vid Fåfängan.
I över 30 år har Villa Bergshyddan på Södermalm använts som stipendiebostad.
Men nu stoppas verksamheten – eftersom tryggheten för stipendiaterna inte kan utlovas.

Sedan 1986 har Villa Bergshyddan vid Fåfängans norra sluttning fungerat som stipendiebostad för kulturellt verksamma personer från de nordiska huvudstäderna.

Men nu stoppas verksamheten – på grund av att säkerheten för stipendiegästerna inte kan garanteras.

– Det har varit inbrott i lokalen och även försök  till inbrott när folk har bott där, säger Per-Olof Törnqvist, lokalstrateg på kulturförvaltningen. 

Ensligt läge

Huset ligger lite avsides och det finns ingen belysning på vägen fram till villan.

– Det har inte varit så tryggt på kullen eftersom det varit isolerat, säger Per-Olof Törnqvist.

Vad som ska hända med villan nu är inte klart. Kulturförvaltningen hyr huset av det kommunala bostadsbolaget Stadsholmen, ett kontrakt som sträcker sig till hösten 2020.

– Vi ska titta om vi kan hitta någon annan verksamhet eller kulturutövare som kan passa i lokalen, säger Per-Olof Törnqvist.

Framtiden för Villa Bergshyddan är inte klar. Kulturförvaltningen letar nu efter ett nytt användningsområde. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia.

På grund av dåligt avlopp passar huset inte för målare. Men kanske för författare eller musikgrupper som behöver replokal.

Huset kan dock endast användas på sommarhalvåret, eftersom det inte är vinterbonat. Byggnaden, som har anor från 1700-talet, är kulturklassad vilket gör att det är svårt att bygga om i huset.

Fakta

Kostar 160 000 kronor per år

Villa Bergshyddan vid Fåfängans norra sluttning ägs sedan 1937 av Stockholms stad.

Sedan 1986 har huset, som har anor från 1700-talet, fungerat som stipendiebostad för kulturellt verksamma personer från de nordiska huvudstäderna.

Kulturförvaltningen hyr Villa Bergshyddan av det kommunala bostadsbolaget Stadsholmen AB till en kostnad av 160 000 kronor per år. Kontraktet gäller till och med sista september 2020 med en uppsägningstid på 9 månader.

Källa: Kulturförvaltningen