”Sålde till Jennifer Lopez”

Det händer mycket i Fredrik Eklunds liv just nu. Snart väntas tillökning i familjen. ”Då ändras allting. För hur kan man vara nummer ett i New York när man har en dotter?” säger han. Foto: Stefan Källstigen
Det händer mycket i Fredrik Eklunds liv just nu. Snart väntas tillökning i familjen. ”Då ändras allting. För hur kan man vara nummer ett i New York när man har en dotter?” säger han. Foto: Stefan Källstigen
Fredrik Eklund är porrskådisen som blev stjärnmäklare och som nu debuterar som för­fattare.

För Mitt i berättar han om värdet i att vara sig själv och hur han lyckas sälja lyxbostäder i New York för fantasisummor.

Det är en jetlaggad Fredrik Eklund som tar emot oss på mäklarkontoret på Humlegårdsgatan. Det är tomt, mäklarna är borta på konferens, men en ung receptionist visar in oss i ett konferensrum och hämtar kaffe. En av väggarna är täckt av inramade artiklar om rekordförsäljningar här och i New York.

Den som sett Million Dollar Listing, en dokusåpa som skildrar hans och två andra stjärnmäklares liv i New York, vet att det är där han bor och att det är där han byggt upp sin mäklarfirma som säljer lyxbostäder till mycket förmögna människor. Men nu är han i stan för att marknadsföra sin bok om försäljning där han uppmanar den som vill gå lika långt att odla sitt personliga varumärke och samtidigt utgå från sin egen drivkraft.

– Jag har lärt mig den hårda ­vägen, också genom att ha en tv-kamera i ansiktet i fem år, att ju mer jag är mig själv desto mer framgångsrik och omtyckt blir jag. Framför allt känns det bättre, då är det äkta.

Highkicken, den höga bensparken, är hans varumärke. Han gör den inför alla. Att prestera och vara bäst är hans drivkraft. Och han vill inte förställa sig.

– Det bygger på att man är sig själv, annars kommer köparen ­eller säljaren se igenom det. Speciellt på min nivå, med jättestora summor. Du är ditt varumärke, din produkt, din tjänst.

Du verkar ha ett ganska stort ego.

– Jag vet inte vad du menar.

Du beskriver det själv i boken.

– Återigen. Jag pratar om drivkrafter. Och det jag säger är att jag har ett behov av att vinna och tävla. Ego har extremt negativ klang i Sverige.

Han säger att det egentligen inte spelar någon roll vad han säljer.

– Jag skulle kunna sälja kopieringsmaskiner, telefoner eller kaffe så länge jag också säljer mig själv. Jag sålde ett penthouse till Jennifer Lopez, för att ta ett extremt exempel. Tjänsten är förvisso att öppna och visa lägenheten för henne. Men det hon förhoppningsvis kommer att minnas är att vara med mig. Hon valde mig, Fredrik, bland 30 000 andra mäklare.

Han har alltid varit öppen med vem han är. Gay och med en tidigare karriär som porrskådis. Han vill inte mörka, och i dokusåpan får man se det mesta.

– Jag har gjort allt i den där showen. Gråtit, skrattat, blivit förnedrad, gift mig. Alltså, vem gör det? Men ju mer jag släpper ner garden, desto mer omtyckt och framgångsrik blir jag. Så det finns absolut ingen motsättning. Det sista jag skulle vilja göra vore att inte vara Fredrik.

Snart börjar en ny fas i hans liv. Tillökning väntas i familjen, en dotter som föds av en surrogatmamma.

– Då ändras allting. För hur kan man vara nummer ett i New York när man har en dotter? Det kommer säkert inte att gå. Och det kommer jag inte att vilja heller. Men det gör inget så länge jag är nummer ett hos henne.

Fakta

Störst på att sälja lyxlyor

Namn: Fredrik Eklund.

Ålder: 38 år.

Bor: I New York.

Uppväxt: I Akalla, på Kungsholmen och i Birkastan.

Familj: Gift med Derek. ­Hundarna Fritzy och Mousey. Bror till författaren Sigge Eklund och son till ekonomen Klas Eklund. Mamma Jannike är personalchef på landstinget.

Gör: Driver mäklarfirman Eklund Stockholm New York, som han själv grundat och som två år i rad utsetts till New Yorks största. Firman sålde lyxlägenheter för 1,1 miljard dollar förra året.

Aktuell: Med boken ”Sälj. Konsten att sälja vad som helst till vem som helst.”