Välj ditt område
Samboii älskar sitt Bromsten.
Samboii älskar sitt Bromsten.
Bromstenrapparen Samboii släpper sitt debutalbum.
Bromstenrapparen Samboii släpper sitt debutalbum.
"Jag är inne i ett kreativt flow just nu - då är det bara att köra", säger Samboii.
"Jag är inne i ett kreativt flow just nu - då är det bara att köra", säger Samboii.

Samboii vill mer än bara rappa

Kultur / Nyheter 

Samboii från Bromsten har lämnat de vilda åren i rapgruppen OIAM bakom sig.
Nu släpper han sin debut-EP "Mer Än Bara Rap" – där hans hesa röst kommer ännu mer till sin rätt.
– Jag ville sjunga mer. Den här skivan är mycket hjärta. Mer hjärta än fest, säger han.

BROMSTEN

22-årige Bromstenrapparen Samboii har varit känd i hiphopkretsar länge som en del av gruppen OIAM, One In A Million, som han har tillsammans med Adam Kanyama och Gedz.
Men han slog igenom för den stora massan 2015 när han medverkade i TV4:s musikprogram Lyckliga gatan och tolkade Harpos klassiker Moviestar.
– Pensionärer kom fram till mig och ville prata och tjejer sa att deras mammor ville att de skulle gifta sig med mig. Det var fint att en mjukare sida av mig kom fram i programmet. Jag kan se lite gangsteraktig ut med mina ärr i ansiktet, och visst, jag har lite förort i mig, men det är inte hela bilden av mig, säger han.

Hesa rösten hans signum

Hans hesa röst har blivit hans signum och i samma veva som han spelade in Lyckliga gatan 2014 fick han skivkontrakt på Universal Music/Svenska inspelningar.  Men det dröjde fram till nu innan han släppte sitt debutalbum.
– Allt hade gått så snabbt för mig. Under OIAM var allt bara en enda fest, det var helt sjukt egentligen för oss som bara var tonåringar att helt plötsligt bara hamna mitt i allt det där. När jag fick skivkontrakt fick jag prestationsångest, säger han.
När skivbolaget lät honom vara kom kreativiteten tillbaka. Samboii har alltid tyckt om att sjunga och han började skriva låtar som han kunde sjunga till. På debutEP:n både sjunger och rappar han.

”Bromsten sticker ut, det är lugnt samtidigt som det är nära till Rinkeby, som är som mitt andra hem.”

– Låtarna är väldigt personliga. De handlar om saker jag varit med om. Men jag behövde bli en man för att kunna skriva dem, säger han.
Vi träffar honom på restaurang Sigismund på Bromstens torg, ett av hans stamställen i hans hemstadsdel.
– Det finns inget bättre än Bromsten. Jag känner mig otroligt hemma här. Bromsten sticker ut, det är lugnt samtidigt som det är nära till Rinkeby, som är som mitt andra hem.

Miste ena ögat i fyrverkeriolycka

Musikjournalisten Fredrik Strage omnämnde nyligen Samboii som hans absoluta favorit bland svenska rapartister, för den hesa rösten.
Det är mycket prat om rösten. Och var den kommer från. När Samboii var 11 år miste han sitt ena öga efter en allvarlig fyrverkeriolycka på nyårsafton. Han tände på en fyrverkeripjäs som kastats vid en soptunna. Det tog lång tid innan den tog eld och när Samboii och hans kusin gick nära flög den rakt in i  ansiktet på honom.
Efter olyckan låg han i koma men överlevde.
– När jag låg i koma hade de en slang i halsen. Vet inte om det påverkade rösten, men när jag kom i målbrottet blev den så här hes. De ville operera stämbanden, men jag och min familj ville inte ta den risken. Och det är jag glad för idag – utan rösten vet jag inte vad jag hade varit.

Vill inspirera unga att satsa

Namn: Sam ”Samboii” Mbye.
Ålder:
22.
Bor:
I Bromsten.
Yrke:
Artist.
Aktuell:
Med debutskivan ”Mer Än Bara Rap”.
Hur fyrverkeriolyckan påverkat honom:
”Jag hade koncentrationssvårigheter i skolan men blev ändå uppmuntrad att göra det jag var bra på. Efter olyckan bestämde jag mig för att satsa på musiken. Jag vill uppmuntra unga att satsa på det de vill göra. Det finns inget som kan stoppa dig förutom du själv.”

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Skype stänger sitt kontor på Södermalm

Nyheter

Lidingöbagare är bäst i Sverige

En person är anhållen misstänkt för mordet
Brott

Kvinna hittad död på hotell vid Brommaplan

Nyheter

Hela Värmdö utan vatten – tankar placeras ut

Nöje

Sexuella ofredanden stänger Södrans klubbar

Fotboll utan Fylla
Sport

Film ska få fans att gå på fotboll utan fylla