Välj ditt område
Samiska flaggan.
Samiska flaggan.
Tyska flaggan.
Tyska flaggan.

Samiskt och tyskt på teatern

Kultur Nästa vecka är det teaterpremiärer i Sköndal och Gubbängen. På Sköndalsgården bjuds det på samiska äventyr och på Moment vigs scenen åt kvinnlig tysk dramatik.

Samiska sagor är en familjeföreställning för barn i åldern 4-6 år som spelas av Teater Accént på Sköndalsgården. Publiken får möta björnen utan svans,  spindeln och stjärnflickan med flera. Författare är Harriet Nordlund, en centralfigur inom samisk scenkonst.

– Hon är en spännande författare och eldsjäl och vi tycker det är så roligt att få göra en föreställning med hennes berättelser. Det kommer att bli både finstämt och skojigt för barnen, säger Linda Krüger, konstnärlig ledare för Teater Accént.

Sagorna berättas och gestaltas på scenen av skådespelarna Agneta Ahlin och Rico Rönnbäck. Premiären är på tisdag. Två föreställningar per dag 4-6 och 12-13 april.

På Moment teater gästspelar TeaterTillsammans med föreställningen Dramatikerinnen, en samling scener skrivna av kvinnliga tyska dramatiker.

– Det slog mig att endast en pjäs jag satt upp är skriven av en kvinnlig tyskspråkig dramatiker. Fy fan, tänkte jag då. Det är inte okej. Jag bestämde mig för att komma ur den där spiralen att sätta upp manliga tyskspråkiga dramatiker, för att de har dominerat och dominerar tyskspråkig teater sedan århundraden,” säger TeaterTillsammans konstnärliga ledare Julia Beil Amarilla.

Dramtikerinnen har premiär på torsdag 6 april och spelas till den 26:e. Publiken kommer att kunna rösta på sin favoritscen. Vinnande pjäs kommer TeaterTillsammans att sätta upp i sin helhet hösten 2017.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Polis
Nyheter

13-åringar gjorde inbrottsräd på Södermalm

Nyheter

Nytt skateområde Vaxholm

Kultur

Scenkonstfestivalen återvänder till Kärrtorp

Nyheter

Aktieägare säljer inte till Ellevio

Nyheter

Person påkörd av tåg – är vid liv

Morgonkollen

Flera knivskurna i länet