Sara ger romerna röst

”Jag bryr mig om människor och kan nog inte må helt bra förrän alla människor mår bra”, säger Sara Olausson.
”Jag bryr mig om människor och kan nog inte må helt bra förrän alla människor mår bra”, säger Sara Olausson.
Vänskapen mellan serietecknaren Sara Olausson och den romska kvinnan Felicia är minst sagt ovanlig – och har väckt stor uppmärksamhet.

I höst ger hon ut en serie om hur de blev vänner. Allt började när Felicia gav en femkrona ur sin tiggarmugg till Saras lille son.

Höstrusk utanför en t-baneuppgång. Sara Olausson passerar som så många gånger förr den romska kvinna som sitter och tigger där. Då gör hennes son något oväntat. Han tar kvinnans tiggarmugg och säger att han också vill ha ”så här många pengar”.

Generad ber Sara Olausson honom att ställa ner den igen. Men kvinnan blir inte arg. I stället ger hon Sara Olaussons son en femkrona att köpa ”icecream” för.

– Innan det hände tyckte jag att det var jobbigt att möta alla tiggare och skämdes för att jag kände så. Femkronan blev som en vändpunkt, den sköt ett hål in i mitt hjärta, berättar Sara.

Lokaltidningen Mitt i träffar henne på ett fik vid Liljeholms­torget. Det har gått snart ett år ­sedan händelsen med femkronan. Den ledde till att Sara slog sig ner vid Felicia, som kvinnan heter. Hon kände att hon ville lära känna henne och dela en bit av hennes verklighet.

Det blev början på en stark och ovanlig vänskap.

– Vi har helt enkelt valt att lita på varandra. Felicia bryr sig lika mycket om mig som jag bryr mig om henne. Språket är en egen soppa som vi kokar – jag har lärt mig lite rumänska, hon lite svenska och vi använder mycket gester. Och så skrattar vi jättemycket, berättar Sara.

Inte denna morgon dock. Sara berättar att Felicia och hennes man har sovit hos henne i Midsommarkransen i natt. Orsaken är att den bil paret brukar sova i bogserats bort, för att de råkat ställa den för nära ett övergångsställe. För att få tillbaka den måste de betala 2 600 kronor.

– De ringde till mig och var helt förtvivlade. Självklart får de bo ho hemma hos mig så länge det behövs, säger Sara med eftertryck.

Saras och Felicias vänskap fick stor uppmärksamhet i medierna förra hösten. Orsaken var att Sara startat Facebookgruppen ”Det kunde varit jag” för att samla in pengar till Felicia, hennes man och deras dotter som är kvar hos mormor i Rumänien. Tusentals kronor har nu rullat in. De har bland annat gett familjen möjlighet att bygga ett bättre hus i den lilla byn Manu Vânat.

I våras gav hon dessutom ut seriealbumet ”Felicia” på förlaget Pionier Press. Den skildrar Felicias uppväxt och den tragik som gjorde att hon sökte sig till Sverige. I höst kommer ”Sara”. Den serien handlar om Sara Olausson själv, och om de händelser som fick henne att slå sig ner vid Felicia.

– Jag ville visa mig i min uselhet och otillräcklighet. Det är inte mer än rätt. Jag har ju blottat Felicia och det har varit jobbigt för henne. Hon har mött mycket avundsjuka från sin egen grupp och vill inte synas i medier mer, säger Sara.

”Sara” ingår i boken ”Det kunde varit jag” (Pionier Press). Den innehåller också andra romers röster – både tiggare och människor som tagit sig ur fattigdomen. Syftet är att sprida kunskap och mana till solidaritet.

– Senare ska det komma ut fler böcker, av andra serietecknare och med andra romer. Det har varit så mycket fokus på mig och Felicia. Nu vill vi lyfta fram andra!

Fakta

Den nya serien ingår i bok med flera romers berättelser

Namn: Sara Olausson.

Ålder: 42 år.

Bor: Södra Stockholm.

Familj: Man, en dotter, två söner.

Yrke: Serietecknare.

Aktuell: Med serien ”Sara” som ingår i den tvåspråkiga volymen ”Det kunde varit jag/It could have been me” (Pionier Press). Boken, som ges ut i november, innehåller också olika romers berättelser och exempel på lyckade strategier för att ta sig ur fattigdom.

Fler serier av Sara: Antologin ”Kvinnor ritar bara serier om mens” (2014), ”Felicia” (2014), Loranga del 1” och ”Loranga del 2” (2012), ”Hjälp” (2004, med Nina Hemmingsson), ”Allt är farligt” (2001).