Sara gillar det enkla julfirandet

Har tips för både veganen och traditionalisten.
Har tips för både veganen och traditionalisten.
Sedan förra julen har Sara Begner jobbat med Julkokboken. Men även om är lite less på julmat vid det här laget, älskar hon julen. Det gör dottern Ines också, särskilt allt gott godis.
Sedan förra julen har Sara Begner jobbat med Julkokboken. Men även om är lite less på julmat vid det här laget, älskar hon julen. Det gör dottern Ines också, särskilt allt gott godis.
Världens enklaste tryffel. Värm grädde och vänd i smält mörk choklad. Spetsa med citron eller sprit. Stelna i frysen en timme. Skär i rutor och rulla i kakao.
Världens enklaste tryffel. Värm grädde och vänd i smält mörk choklad. Spetsa med citron eller sprit. Stelna i frysen en timme. Skär i rutor och rulla i kakao.
Påtvingade släktträffar, visor om tomtegubbar, lutfisk som ändå ingen äter. Varför inte ta jul­timeout och satsa på ett avslappnat firande i år?

– Jag tror fler börjar längta efter något opretto, säger kocken Sara Begner, aktuell med ”Vår Julkokbok”.

Julen är guldläge för den som önskar praktisera sina husmorsfärdigheter. Det ska läggas in sill, griljeras, syltas.

Men samtidigt. I tider när halvfabrikat är lika med döden och trenden att laga traditionell mat från grunden nått långt utanför surdegssöder kan julen även innebära stress. Ett par meter hemstoppad korv tycks lika självklart som gran.

Men kocken och författaren Sara Begner, aktuell med ”Julkokboken”, tycker att det är dags att släppa lite på pressen. Både på julbordet och runtomkring det.

– Ingen berättar om man köpt färdiga köttbullar. Nu vill man veta vad grisen man äter hette och hur maten mådde när den levde. Man vill ha storyn bakom maten. Men jag tror att jultraditionerna håller på att förändras. Att fler längtar efter något opretto och avslappnat. Som att fira med vänner i stället för det där påtvingade. Särskilt i storstäderna med alla varannan-vecka-föräldrar känns det som att man landar i nya traditioner.

Hon står i sitt kök i Duvbo och skär ut citrontryfflar, dottern Ines rullar dem i kakao. Vi träffas i november och det känns som att vi tjuvstartar julen, men faktum är att Saras jul pågått hela året under arbetet med boken. Och även om hon tröttnat lite på julmat ­efter otaliga timmars testlagande, plåtande, smakande och stylande i Coops provkök, ”allt är inte skitgott”, älskar Sara Begner julen. Pynt, lite ledigt och lukten av en panna glögg på spisen.

”Vår Julkokbok” passar både den traditionella och alternativa julfiraren, menar hon. Gamla heder­liga julrecept varvas med gröna inslag och nya kryddningar.

– Tanken är att alla i släkten ska kunna hitta sin grej. 90-åringen som inte klarar sig utan grisfötter på jul och den 25-åriga veganen.

Recepten har också fått influenser från andra kulturer.

– Julen är svensk tradition, men egentligen är det ju en import av kryddor och smaker från andra länder. Saffran, nejlikor, dadlar. Julen måste inte vara fyra nyanser av brunt, konstaterar Sara Begner.

För sin egen del är en klassisk sill, snarare än femton inläggningar på chans, ett måste i jul. Mindre krusiduller, mer njutning.

– Man måste inte ha ett vulgo julbord. Har du inte längtat efter lutfisk i ett år så skippa det. Anordna ett opretentiöst glöggparty i advent i stället. Fixa lite snittar med sill, bjud på bullar. Gör sedan så lite som möjligt när julafton väl kommer.

Fakta

Är Chef för coops provkök

Namn: Sara Begner.

Ålder: 38 år.

Bor: Duvbo i Sundbyberg.

Yrke: Matinspiratör, kock, provkökschef på Coop och författare.

Familj: Ines, 7, Alfons, 9 och katt.

Firar jul: Hos systern i Norrland. Tar med sill och vört och parkerar mig i soffan i kalasbyxor. Lägger pussel med syrrans barn och kollar på Karl Bertil.