Fabel sätter ljuset på klimatfrågan

Nadja Franke spelar Grismanifestet.
Nadja Franke spelar Grismanifestet.
Monologen Grismanifestet sätts på onsdag upp på Messingens stora scen.
Pjäsen handlar om hur vi lever våra liv, klimatångest och en gris på rymmen.

– Pjäsen är en kritik mot vår livsstil där vi hela tiden konsumerar och producerar mer och mer vilket sliter både på klimatet och på oss själva, säger regissören Patrik Franke.

Monologen framförs av hans fru Nadja Franke och i fokus står en gris som inte står ut.

– Grisen är på en grisfabrik och försöker inledningsvis göra rätt för sig men det visar sig omöjligt. Maten är oätbar och luften dålig så grisen rymmer till vildsvinen i skogen, berättar Patrik Franke.

Att göra konst av klimatångest är inte helt enkelt. Patrik Franke berättar att han varit noga med att undvika plakatteater och pekpinnar.

– Jag vill få publiken att tänka själva. Att jag hamnade i fabelns form handlar om att kunna berätta utifrån grisens speciella synvinkel hur den upplever tillvaron.

Vad vill du att publiken ska känna efter att ha sett föreställningen?

– Trump har precis vunnit och man blir förfärad över att många vid makten idag är klimatförnekare. Vad jag hoppas på är att folk börjar pressa makthavarna för det här är den viktigaste frågan som vi står inför, säger Patrik Franke.

Efter föreställningen blir det ett samtal om klimat- och miljöfrågan med lokala miljöprofiler. Föreställningen börjar klockan 19.