Schackstjärnor drabbar samman i Skanstull

Nils Grandelius, Sveriges stora löfte till världseliten.
Nils Grandelius, Sveriges stora löfte till världseliten.
Pia Cramling, en av Sveriges genom tiderna bästa schackspelare, mot Philip Lundgren vid 2013 års Rilton cup.
Pia Cramling, en av Sveriges genom tiderna bästa schackspelare, mot Philip Lundgren vid 2013 års Rilton cup.
Jon Ludvig Hammer och Sergej Volkov laddar upp inför finalpartiet vid 2014 års Rilton Cup.
Jon Ludvig Hammer och Sergej Volkov laddar upp inför finalpartiet vid 2014 års Rilton Cup.
Ingemar Falk.
Ingemar Falk.
I mellandagarna kommer det att utspela sig en dragkamp mellan världens schackhjärnor i Skanstull. Det är nämligen dags för den årliga Rilton Cup där unga och rutinerade schackmästare drabbar samman för att ta ett kliv närmre världseliten.

När Magnus Carlsen slog ut regerande Viswanathan Anand i världsmästerskapet i schack 2013 utlöste han en schackboom i Norge. Något liknande lär inte hända i Sverige inom den närmsta tiden, men ett besök från en av världens bästa tonåringar får duga så länge.

– Det är klart att svensk schack längtar efter en Magnus Carlsen, säger Ingemar Falk, ordförande för den årliga schacktävlingen på Clarion i Skanstull.

Allting började med ett mystiskt brev skickat sommaren 1971 till arrangörerna för den lokala schackturneringen Stockholm Open. I brevet stod det ”Gör en stark turnering” tillsammans med 12 000 kronor. Brevet kom från den ljusskygge doktorn Tore Rilton som inte ville ge sig till känna på annat sätt än genom sin sekreterare.

– Det enda sättet att uppmärksamma donationen var att döpa tävlingen till Rilton Cup. När han dog 1983 lämnade han också efter sig ett arv på 8 miljoner kronor som han valde att ge till en fond som skulle säkra cupen för all framtid.

Idag är Rilton-fonden värd 28 miljoner kronor och enligt Ingemar Falk är det en av världens rikaste turneringar i världen. Cupens syfte är att unga talanger ska kunna möta internationellt hårt motstånd. I år tävlar bland andra världens bästa 13-åring från USA och världens bästa 19-åring från Tyskland.

– Awonder Liang från USA tror jag kommer bli, om inte världsmästare, så iallafall topp tio i världen inom fem till sex år.

Vad är skillnaden mellan en yngre schackspelare och en äldre?

– Unga spelare har mer öppna sinnen och de spelar mer taktiskt, medan äldre spelar mer försiktigt och lurar på motståndaren och väntar på en öppning. Det är lite som att se en fotbollsmatch mellan Brasilien och Italien, säger Ingemar Falk.

Hur ser det ut på den svenska sidan?

– Vi har en otrolig bredd i Sverige och vi är duktiga på att föra in schack i skolan. Men när det gäller toppen har Sverige problem. Ska man bli bäst i världen måste man börja träna redan som 8-9 åring och i Sverige har vi inte det fokuset. Men ett löfte är den 15-årige stockholmaren Leo Hedström Crevatin, han skulle kunna utmana.

Rilton Cup börjar den 27 december och pågår fram till den 5 januari på Clarion i Skanstull.

Fakta

Så blir du världsmästare i schack

  1. Se till att födas med en talang.
  2. Börja träna hårt som 8-åring.
  3. Få hela familjen med dig. Världsmästaren Magnus Carlsen tog ledigt från skolan som 13-åring för att turnera i Europa med familjen för att möta ett värdigt motstånd.
  4. Åk på träningsläger, ju fler desto bättre.
  5. Plugga in dig på motståndarnas spelhistorik, memorera hur denne har agerat vid olika drag.
  6. Anlita en bra coach – Magnus Carlsen hade den legendariske schackspelaren Kasparov som tränare i över ett år.
Källa: Ingemar Falk, Sveriges Schackförbund, Wikipedia