Schlagerikon i tre varianter

Vem hon är, vem hon vill vara och den offentliga bilden av Anita Lindblom är temat för en krogshow som spelas i Täby på torsdag.

Sångerskan med den oförglömliga rösten fascinerar än.

Nynna lite på ”Sånt är livet” för vem som helst som är född på 60-talet eller tidigare och personen kommer genast att höra rösten i sitt inre. Mörk och sensuell. Anita Lindbloms verkliga signum.

Just den låten har blivit framröstad som den största svenska schlagerlåten genom tiderna av radiolyssnare.

– Ja, hon har en enastående röst och en spännande livshistoria säger Sofia Lockwall som är manusförfattare och en av de tre skådespelarna som gestaltar sångerskan i ”ANITA Lindblom x3”.

Sångerskan lever i dag ett tillbakadraget norr om Cannes i Sydfrankrike. Hennes liv har varit omgärdat av mytbildning och skandaler.

En skönstaxering gjorde att hon och hennes dåvarande make, boxaren Bo Högberg, flydde från Sverige i slutet av 60-talet.

Hon drog sig tillbaka och kände sig förföljd av skriverier om skatteskulder, romanser och sammanbrott. En flytt till USA ställdes in eftersom hennes bohag gick sönder och sedan dess har hon en tvist med en svensk flyttfirma.

Flera personer som på olika sätt velat skildra Anita Lindbloms historia men hon har sagt nej till filmatiseringar och ­intervjuer. Hon har sagt att hon aldrig kommer att sjunga igen förrän hon fått ersättning för sina möbler.

Sofia Lockwall tror inte att det var lätt för Anita Lindblom att leva som ­hon gjorde.

– Det var inte okej för en kvinna att bli gravid som 17-åring eller att leva ett så utsvävande liv med många romanser. Det krävde ett visst mod.

Hon har en dröm som hon hoppas ska slå in.

– Jag skulle vilja att hon kom hit som den stora stjärnan hon är till ”Allsång på Skansen”. Med flaggan i topp.

Fakta

En krogshow på biblioteket

Showen spelas 30 januari kl 12 i Hörsalen, Bibliotekshuset, Täby centrum.

Medverkande: Anita 1: Gabriella Lockwall , Anita 2: Sofia Lockwall, Anita 3: Malena Jönsson, scenografi: Olof Rhodin, regi: Ingrid Boström , sångcoach: Charlotta Lockwall, manus: Sofia Lockwall.