Nu blir närpolisen tv-kändis

12 000 besökare på facebook och snart syns de på tv. ”Det blir bra PR”, säger yttre befälet Reine Berglund.
12 000 besökare på facebook och snart syns de på tv. ”Det blir bra PR”, säger yttre befälet Reine Berglund.
Yttre befälet Reine Berglund och ett gäng poliser i Huddinge har lyckats få 12 000 besökare på sin Facebooksida.

Inte nog med det. Nu ska närpolisgänget i Huddinge också locka tv-tittarna.

Reine Berglund, yttre befäl hos närpolisen, ser steget in i tv-rutan som naturligt. För att hålla igång Huddingepolisens ständiga inlägg på sin populära Facebook-sida krävs det en del drivkraft, menar han.

– Jag brinner för det här med att berätta, så att vara med på tv känns inte helt onaturligt. Det går lite hand i hand med Facebook, det blir bra PR, säger Reine Berglund.

Under december 2013 har han och andra poliser från Huddinge närpolisstation låtit ett filmteam från dokumentärserien ”112 – på liv och död” följa med för att se deras vardag i arbetet. Inspelningarna har skett både dag- och nattetid.

Ibland har de haft två filmteam med sig ute på fältet, de har intervjuat och de har varit med på olika händelser. Dock mest rutin­uppdrag, i alla fall för polisen.

– Det blev väldigt mycket rutinjobb, det är väl egentligen grejer som inte vi tycker är något speciellt men som har ett stort värde för tittarna, säger Reine Berglund.

Vad är det för typ av uppdrag du syftar på?

– Det är väl sådant som många kan känna igen lätt, rattfylla, drog­rattfylla, unga som har tagit narkotika. Det är verkligen vår vardag och inget superdramatiskt för oss. Man kan ha en föreställning om hur det funkar men ett sånt här tv-program ger folk en bättre inblick i hur vi faktiskt arbetar.

Hur reagerar de som råkar bli gripna eller stoppade av er när ett filmteam är med?

– Vi förklarar att vi spelar in och man är inte med i tv om man inte vill, filmteamet avidentifierar så att man inte känns igen. Men vissa har tyckt att det är kul och ingen har blivit arg. Men när man har ett filmteam med sig så kliver i alla fall jag lite utanför min egen komfortzon, säger Reine Berglund.

Fakta

Se dem på tv i slutet av januari

Reine Berglund och hans team från närpolisen i Huddinge medverkar i ”112 på liv och död” i Sjuan med start klockan 20 den 27 januari.

Det är den 10:e säsongen av dokumentärserien.

Serien följer brandmän, ambulanspersonal och poliser i deras dagliga arbete runt om i Sverige.