Se upp, nu anfaller nördarna!

Två scout troopers har landat på Idrottsvägen i Sollentuna. Vad de ska göra där är något oklart, men till helgen kommer de i alla fall till science fiction-mässan i Älvsjö i sällskap med andra karaktärer ur Star Wars.
Två scout troopers har landat på Idrottsvägen i Sollentuna. Vad de ska göra där är något oklart, men till helgen kommer de i alla fall till science fiction-mässan i Älvsjö i sällskap med andra karaktärer ur Star Wars.
Stefan Lindblom och Andrew Walker är medlemmar i 501st legion – Nordic garrison. De gillar Star Wars för filmernas förmåga att skapa verkliga världar av det overkliga.
Stefan Lindblom och Andrew Walker är medlemmar i 501st legion – Nordic garrison. De gillar Star Wars för filmernas förmåga att skapa verkliga världar av det overkliga.
Jodå, du ser alldeles rätt.

På en vanlig förortsgata står två scout ­trooper-soldater från Star Wars.

På lördag och söndag kommer de och en massa andra filmkaraktärer till Stockholmsmässan i Älvsjö.

Andrew Walker var inte gammal när han såg sin första Star Warsfilm. Han fastnade direkt. Det var något med historien och karaktärerna, med världen som kändes verklig och overklig på samma gång.

– I Star Wars är allt lite slitet och halvtrasigt och karaktärerna är trovärdiga. Luke är bonde till en början och Leia är terrorist, ­säger Andrew Walker.

Det där med att klä sig som karaktärerna från filmerna kom dock först i vuxen ålder. Andrew Walker – ursprungligen från Storbritannien – träffade en svenska och så småningom flyttade de till Sverige och Sollentuna. Där gick han för några år sedan på science fictionmässa och träffade på några udda figurer.

– På parkeringen utanför mässan stod ett par killar klädda i Star Wars-dräkter. ”Vilka nördar”, tänkte jag, ”vilka töntar”!

Året därpå var han tillbaka och långsamt kände han hur hans inställning till dräkterna ändrades.

Till slut skaffade han sig en scout trooperdräkt, en lättare variant av stormtrooper-dräkten, och blev medlem i 501st legion. Syftet med organisationen – som finns över hela världen – är att samla personer som gillar Star Wars och att klä sig som karaktärer ur filmerna.

– Roligast är att man träffar så mycket olika människor. Nästan alla mina kompisar i Sverige har jag träffat genom 501st legion. När vi reser i världen behöver vi nästan aldrig bo på hotell, man kan bo hos en medlem.

Medlemmarna åker runt på olika mässor och konvent, men kan också anlitas till företagsevent, fester och barnkalas. För det tar de betalt men behåller inte pengarna själva.

– De går till olika former av välgörenhet. I Sverige stöttar vi oftast Barncancerfonden.

En annan av medlemmarna heter Stefan Lindblom. Han skaffade sin scout trooperdräkt redan som 15-åring.

– Min brorsa och jag såg 501st legion på en mässa. När jag hade skaffat min rustning hade jag på mig den hela tiden, sprang runt på stan med den, säger han.

Stefan Lindblom fascineras av möjligheten att gå in i en karaktär.

– Det är spännande att gå in i en roll. Då och då åker jag på cosplays, där människor gestaltar olika filmkaraktärer.

Den som vill se mer av 501st ­legion – Nordic garrison kan bege sig till Stockholmsmässan på lördag eller söndag. Där är det nämligen dags för den årliga science fictionmässan.

På mässan finns flera skådespelare, utställning av äkta filmrekvisita och försäljning av allt från filmprylar och tv-spel till serietidningar och samlarleksaker.

Fakta

James Bond till mässan

Den 1 och 2 december är det sci-fi-mässa på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Besökarna kan träffa flera skådespelare, bland andra George Lazenby (James Bond) och Jane Badler (Diana i ”V”).

Fakta

Organisationen fyller 15 år i år

501st legion: En internationell organisation med omkring 6 500 medlemmar över hela världen. Den nordiska avdelningen kallas 501st legion – Nordic garrison.

bildades: 1997 och samlar människor som gillar att klä sig som Star Wars-karaktärer och samla pengar till välgörenhet.

Dräkterna: Är handbyggda av entusiaster. Om man inte kan bygga en egen får man ge sig ut på jakt på nätet.

En scout trooper-dräkt kostar runt 7 000 kronor. Den som hellre vill vara Darth Vader får punga ut med mellan 20 000 och 50 000 kronor.