Sebbe rappar om sin kamp

”Ilska är min drivkraft. Jag förde länge ett fruktlöst krig mot allt och alla. Nu bekämpar jag i stället utanförskapet genom att jobba på Fryshuset”, säger Sebastian Stakset.
”Ilska är min drivkraft. Jag förde länge ett fruktlöst krig mot allt och alla. Nu bekämpar jag i stället utanförskapet genom att jobba på Fryshuset”, säger Sebastian Stakset.
Rapparen Sebbe Stakset har suttit fem av sina 26 år i fängelse. Men nu har han lämnat brotten och drogerna bakom sig.

”Ånger & kamp” heter hans nya skiva.

”Ungar röker braj utanför fritidsgården, tjackisen står och dyrkar nåt av låsen, polarns mamma gömmer systembolagspåsen – välkommen till mina områden.”

Så börjar låten ”Mina områden” på Kartellens nya skiva ”Ånger & kamp”. På bara ett par månader har denna kolsvarta förortsskildring fått över en halv miljon visningar på Youtube.

– Hela albumet är en skildring av min, Kinesens och andra polares uppväxt i utanförskap. Och så handlar det om ånger och kampen för ett värdigt liv. Jag har suttit inne i totalt fem år. Jag har missat mycket tid med mina barn och önskar så klart att jag gjort andra vägval, säger Sebastian Stakset.

Lokaltidningen Mitt i träffar 26-årige Bandhagenbon Sebastian Stakset , eller Sebbe, på Fryshuset. Numera är han anställd här, som aktivitetsledare. Han leder kursen ”Skriv dig fri”, ordnar events och föreläser, bland annat om det kriminella livets baksidor.

Om det vet han en hel del. För bara ett och ett halvt år sedan var han en brottsling som just avtjänat ett straff för värdetransportrån. Han och de andra medlemmarna i Kartellen väckte heta debatter med sin råa rapp om det kriminella livet. Förhärligande, röt kritikerna. Helt fel, protesterar Sebbe och slår kaffekoppen i kafébordet.

– De som säger så har aldrig upplevt misär. Vi beskriver något som finns, och som ska fram i ljuset, säger han bestämt.

Mer tystlåten blir han när Jimmie Åkesson (SD) kommer på tal. Tidigare i år twittrade han om att han ville döda Åkesson och i en musikvideo bar han en tröja där SD-ledaren var blodig. Jimmie Åkesson polisanmälde honom för mordhot, vilket polisen just nu utreder.

Då berättar han hellre om hur hans kriminella bana började. En dag gled en Mercedes fram hemma i Bagarmossen. Ut klev en ung man, behängd med guldkedjor och dyra klockor. Tonåringen Sebbe blev bländad. Han ville också ha pengar och prylar.

Som många andra i släkten hamnade han snett, till hans skötsamma föräldrars förtvivlan. Snart var han drogmissbrukare och brotten blev grövre. Men förra sommaren kom en vändpunkt.

– Jag var helt utbränd. Antingen lämnar jag den här skiten eller också dör jag, tänkte jag. Jag skrev en lång text om mitt liv, en rejäl urladdning, berättar han.

Under året som följde gick han en behandling mot sitt drogmissbruk och fick en mentor på Fryshuset. Han visade också sin text för sin vän, skådespelaren Ola Rapace. Han tände direkt. Tillsammans tog de kontakt med Stockholms stadsteater och i höstas sattes ”Medans vi faller” upp. Det blev en bejublad föreställning, med Sebbe själv på scenen.

Man kan med fog säga att hans första tid som laglydig har varit framgångsrik. Men hur ser framtiden ut?

– Numera har jag fullt upp i den lagliga branschen, slår han fast.

Fakta

Aktuell med album – och tv-dokumentär på väg

Namn: Sebastian Stakset.

Ålder: 26 år.

Bor: I Bandhagen. Uppvuxen i Bagarmossen.

Familj: Två barn, 1 och 3 år. Flickvän.

Yrke: Rappare. Verksamhetsledare i Fryshuset.

Aktuell: Med albumet ”Ånger & kamp” (Soblue Music/Universal Music) ihop med Leo ”Kinesen” Gonzalez, i Kartellen.

Spelning: Den 26 november i Fryshuset, ”Gatan VS Kartellen”.

Film: En SVT-dokumentär spelas just nu in om Sebbe.

Kartellens logga.