Shirley vill njuta av mat

”Egentligen hade jag bestämt att aldrig sätta mitt namn på en produkt. Men jag sa ja till Viktväktarna för att hjälpa mig själv. Och så är det häftigt att inspirera andra”, säger Shirley Clamp.
”Egentligen hade jag bestämt att aldrig sätta mitt namn på en produkt. Men jag sa ja till Viktväktarna för att hjälpa mig själv. Och så är det häftigt att inspirera andra”, säger Shirley Clamp.
På ett år har sångerskan Shirley Clamp gått ner fyra klädstorlekar. Hon har blivit Viktväktarnas ansikte utåt och ger nu ut sin egen, smala kokbok.

Njutning är nyckelordet i den.

En kanelbulle, liten men naggande god ligger intill Shirley Clamps kaffekopp. Hon sätter tänderna i den och njuter. Sedan tar hon fram mobilen och kollar sin viktväktarapp.

– Jag gjorde av med fyra poäng på den här kanelbullen. Då har jag tolv kvar i dag. Dessutom har jag 49 bonuspoäng som räcker veckan ut, konstaterar hon nöjt och tillägger:

– Det är det som är grejen med Viktväktarna. Man kan äta av allting, bara man inte tar för mycket. Det är en livsstil som bygger på sunt förnuft! Det passar mig. I hela mitt liv har mina tankar kretsat mycket kring mat. Det är förknippat med mysiga stunder med familjen och vännerna – och jag vill fortsätta att njuta av det.

Lokaltidningen Mitt i träffar sångerskan och artisten Shirley Clamp på Enskede bakgårds uteservering, en bit från huset där hon bor med sin familj. Hon kommer direkt från frisören, som tonat hennes hår i en röd nyans, och jeansen och blusen är fyra storlekar mindre än de skulle ha varit om vi setts för ett år sedan. Då vägde hon ”20 kilo för mycket”. Nu är många av dem borta, och hon känner sig inte bara lättare utan också gladare och piggare.

– Då orkade jag inte ens springa till bussen. Och när jag hade gått in i min dotters inomhustält kunde jag knappt komma ut ur det. Jag fastnade i öppningen och bar med mig tältet på ryggen!

Då var det inte roligt, men nu skrattar Shirley Clamp högt och gott åt fadäsen. Som artist är hon också känd för sin öppenhet och humor. I showen ”Go’kväll mitt namn är Shirley Clamp” skojar hon om sin ”mellankropp”, den som alltid tenderat att växa och som gjort att många tänker på henne som ”den där stora, kurviga tjejen som sjunger så bra”.

– Men nu har du ju snart ingen mellankropp längre, var det en kille i publiken som ropade för ett tag sedan, säger och skrattar.

Killen hade, liksom många andra, snappat upp att Shirley Clamp sedan ungefär ett år är Viktväktarnas ansikte utåt. Organisationen ringde upp henne i rätt ögonblick. Hade de kontaktat henne ett halvår tidigare hade hon blivit förolämpad över att de spanade in hennes fetma men nu hade hon just bestämt sig för att göra något åt den.

Hon har alltid varit typen som går upp och ner i vikt men för några år sedan, när hon slutade amma sin dotter, gick det överstyr.

– Jag fortsatta att äta lika mycket som när jag ammade, samtidigt som jag slutade träna. Till slut vägde jag 20 kilo för mycket. Jag orkade knappt gå och blev trött när jag stod på scenen, berättar hon.

Shirley Clamp har alltid älskat mat och är expert på att svänga ihop goda rätter av vad som finns i kylen. Därför sa hon ja när Viktväktarna frågade om hon ville göra en receptbok, som fungerar både till fest och vardag.

Nu är den klar, med titeln ”Lätt att njuta”. Recepten är hennes, garanterar hon, men hon har fått hjälp att göra om dem till smalare varianter. Den gratinerade osten och smörklickarna har till exempel försvunnit från rätten ”Kyckling, virad i serranoskinka, och blomkål i form”.

– Och ändå är det lika gott! Det är det som är det bästa, slår Shirley Clamp fast.

Fakta

Show på Söder

Namn: Shirley Clamp.

Ålder: 40 år.

Yrke: Sångerska, artist.

Familj: Sambon Daniel, 5-åriga dottern Vilja.

Bor: I villa i Enskededalen sedan fem år.

Aktuell: Med kokboken ”Lätt att njuta” (bokförlaget Semic). Kommer även att synas i Barnkanalens ”Kändisbarnvakten” senare i höst.

Tips: Showen ”Go’kväll mitt namn är Shirley Clamp” ges den 18 september på Mosebacke.

Fakta

Testa en av Shirleys favoriträtter

Grillad svärdfisk med jordnötsris (4 pers):

Koka ris till fyra personer. Hacka 3/4 dl jordnötter och blanda i.

Blanda bitar av en halv vattenmelon med en näve koriander i en skål. Pressa över en halv lime.

Gnid in 600 gram svärdfisk med en matsked olivolja. Krydda med salt och peppar. Grilla fisken i ett par minuter på båda sidor. Skär en färsk ananas i bitar och lägg på grillen.

Blanda några salladsblad med halverade vindruvor i en skål.

Servera fisk, jordnötsris, melonsalsa, sallad och limeklyftor.