Sinatras kärlekslåtar blir musikal i Hässelby

Maria Huhtinen som spelar Ava har koreograferat musikalen. I soffan: Lars Qvarnström.
Maria Huhtinen som spelar Ava har koreograferat musikalen. I soffan: Lars Qvarnström.
Frank Sinatras klassiker guidar en hjärtekrossad man genom singellivet i musikalen "Frankie", med premiär nästa fredag på Prisma.
– Dansen och sången förstärker skådespeleriet. Det är därför jag älskar musikal, säger koreografen Maria Huthinen.

Maria Huhtinen dansar i strålkastarljuset på Prismas scen. Men tonerna antyder något annat. ”I won’t dance” sjunger Frank Sinatra från högtalarna under repetitionen av Frankie.

– Det är typiskt också för dansaren Fred Astaire, han sjunger också att han inte ska dansa, men så gör han precis det samtidigt i filmerna, han kan inte låta bli, säger regissören Peter Bark.

Den nya musikalen, producerad av West End Stockholm, har premiär nästa fredag (6 oktober) och tar inspiration från 1950-talets melodier, och framför allt Frank Sinatras repertoar. Huvudpersonen heter till och med Frank, som spelas av Nils Axelsson. Han är nybliven singel och försöker bearbeta sin förlorade relation samtidigt som han försöker hitta kärleken på nytt.

Singellivet blir inte alltid som Frank tänkt sig

Lars Qvarnström spelar Franks storebror Sten.

– Det är en machokille som lånar ut sin lägenhet i innerstan till Frank och coachar honom i singellivet. Det går inte alltid så bra, säger Peter Bark, som både har skrivit manus och är regissör.

En dag träffar Frank Ava, men han vågar inte gå fram till henne och börja prata. Men hon dyker upp ändå – i Franks dagdrömmar.

– Det är en karaktär som försöker hjälpa Frankie, säger Maria Huhtinen, som spelar Ava.

Lars Qvarnström och Maria Huhtinen. Foto: Anna Z Ek

Maria är också koreograf för föreställningen – och i och med det har hon lärt sin medspelare Lars Qvarnström, som spelar Frankies storebror, att dansa.

– Han är överraskande bra, säger Maria.

”Jag har tidigare varit lite fördomsfull mot just musikaler”

Lars studerar på Calle Flygares teaterskola och det är första gången han är med i en musikal.

– Jag har tidigare varit lite fördomsfull mot just musikaler, men jag tycker om att utforska olika berättartekniker. Och jag har upptäckt att man kan gestalta exakt samma berättelse genom att använda dans och sång, säger Lars, som kallar sig själv en duschsångare.

Men regissören Peter Bark upptäckte att Lars också kunde sjunga när han googlade.

Peter Barck. Foto: Anna Z Ek

– Jag försökte få tag på Lars och skulle kolla upp hans nummer, men då kom en gammal  idolaudition upp bland träffarna. Och då fick jag se att han ju kunde sjunga. Det var dessutom goda recensioner från juryn, förutom Alexander Bard som muttrade lite, säger Peter Bark och skrattar.

Ny musikalkör tar ton i Hässelby

Lars åkte ut ur idol under slutaudition och efter det började han rikta in sig på bara skådespeleri. Men nu har han återupptäckt sången.

– Nu har jag märkt hur mycket jag har saknat det, säger Lars.

Frankie är den andra musikalen som West End Stockholm producerar. Bolaget skapades när kyrkorådet stoppade musikalen Rent förra året. Men Rent kunde till slut spelas på Prisma, som nu åter blir scenen för nästa musikal i Hässelby.

Musikalen Rent övervinner allt

Fakta

Tre föreställningar

Premiär: Fredag 6 oktober 19.30 på Prisma i Hässelby gård. Föreställningen spelas också den 7 oktober 19.30 och 8 oktober 15.00.

Manus/regi: Peter Bark

Koreograf/Ava: Maria Huhtinen

Scenografi: Cecilia Jonsson

Pianist: Maria Olofson

Producent: West End Stockholm

Frank: Nils Axelsson

Sten: Lars Qvarnström

 

Mia: Linnéa Lissenko

Åsa: Petra Ahlroth Sjögren

Rita: Ida Tobiasson

Linda: Elin Boström

X: Fredrik Herre

 

Källa: West End Stockholm