Sjukdomen kör bilen och jag sitter bredvid

Peter Jidhe vill sprida kunskap om hur det är att leva med diabetes.
Peter Jidhe vill sprida kunskap om hur det är att leva med diabetes.
– Sjukdomen kör bilen och jag sitter i passagerarsätet - men det är jag som läser kartan så vi kan ta oss dit jag vill.
Så beskriver Peter Jihde livet med sjukdomen diabetes.
I morgon kväll är han aktuell med en dokumentär och en gala för att sprida kunskap om sjukdomen som blir allt vanligare.

Det är egentligen bara vid två tillfällen som Lidingöbon och TV-profilen helt glömmer den farliga följeslagaren som ständigt finns vid hans sida – den obotliga sjukdomen diabetes typ 1 som han diagnostiserades med för fem år sedan.

– Det är när den röda lampan för direktsändning lyser och när jag är uppe i den avgörande fasen av en tennis- eller padelmatch, säger han.

I morgon, torsdag visas tv-dokumentären ”Leva utan att dö – en film om diabetes. I filmen träffar Peter Jihde människor runt hela Sverige som lever med diabetes typ 1 och 2.

Om du inte vet så mycket om diabetes har du nog bilden av att man tar en spruta, sen är det okej. Men så är det inte. Det är en kamp dygnet runt

Det är både kända och okända människor. Till exempel träffar han föräldrarna Marina och Lars Eskildsen från Åkersberga vars båda barn, Oscar och Lisa, har drabbats av diabetes typ 1. Föräldrarna vakar på nätterna hela tiden med vetskapen att barnen kan hamna i en livshotande koma. Han träffar också bland andra artisterna Gladys del Pilar och Hasse Andersson som har diabetes typ 2.

Peter Jihde la upp bilder på Instagram när han tog sina insulinsprutor för att visa att man inte behöver skämmas för att ha diabetes. Foto: TV3/Eva Edsjö

– Om du inte vet så mycket om diabetes har du nog bilden av att man tar en spruta, sen är det okej. Men så är det inte. Det är en kamp dygnet runt, säger han.

När Peter Jihde själv fick sin diagnos var det precis så han tänkte. ”Det är väl bara att ta en spruta”. Sedan  tog han reda på mer information, det ledde honom in i mörk period med mycket sorg. En dag vände allt när han plötsligt hörde hustrun Karin och barnen skratta.

– Jag kommer att kunna ha ett okej liv, tänkte jag, säger han.

Även om han beskriver sjukdomen som en ständig mental kamp. Han måste hela tiden ha koll på blodsockret. Han måste äta rätt, sova, inte stressa. Minsta grej kan påverka blodsockret och mängden insulin han måste får i sig med de sprutor han alltid har med sig.

–  Får jag för högt blodsocker kan jag få avsluta mitt liv som blind. Får jag alldeles för lågt kan jag dö på fläcken, säger han.

Det vore fel att säga att sjukdomen inte påverkar honom. För det gör den.

– Sjukdomen kör bilen och jag sitter i passagerarsätet. Det måste jag acceptera. Men jag kan bli den bästa kartläsaren för att ta oss dit jag vill, säger han.

TV-dokumentären ”Leva utan att dö” visas klockan 20, 9 november på TV3, Viafree och Viaplay. Filmen är en del av Diabetesförbundets samarbete med MTG.

Nästa vecka, 14 november, på världsdiabetsedagen direktsänds diabetesgalan från Grand Hotel. Peter Jihde leder galan där intäkterna går till diabetesforskning.

Fakta

I dokumentären träffar Peter Jihde

  • Molly Sandén, artist, Stockholm. Har diabetes typ 1.
  • Hasse Andersson, artist, Båstad. Har diabetes typ 2
  • Gladys del Pilar, artist, Huddinge. Har diabetes  typ 2.
  • Marina och Lars Eskildsen med barnen Oscar och Lisa, Åkersberga. Båda barnen har diabetes typ 1.
  • Gustav Åkesson, tävlar i längdskridskor, Västerås. Har diabetes typ 1.
  • Linda Blom, Katrineholm. Har diabetes typ 2.
  • Tina Mehrafzoon, radioprofil, Stockholm. Har diabetes typ 1.
  • Fanny Lyckeke, deltagare i Paradise Hotel, Helsingborg. Har diabetes typ 1.
  • Bo Holmström, journalist. Hade diabetes typ 2.
  • Viveca Gyberg, läkare och forskare.
Fakta

En folksjukdom

Diabetes är en grupp hormonella sjukdomar där blodsockret är förhöjt. De vanligaste typerna är:

Diabetes typ 1, där kroppen inte alls kan producera det blodsockerreglerande ämnet insulin. De som bli sjuka är oftast barn, tonåringar eller unga vuxna. Man behandlar sjukdomen med insulin som man oftast ger sig själv med en spruta.

Diabetes typ 2, kallas ibland vuxen eller åldersdiabetes. Den tros ha livsstilsrelaterade orsaker, fetmaepedimien tros vara en orsak till att  diabetes typ 2 ökar. Hos den som har diabetes typ 2 producerar kroppen mindre insulin, eller utvecklar insulinresistens.

För den som är diabetessjuk är sund kost, och motion viktiga. Diabetes räknas till en av de stora folksjukdomarna med cirka 400 000 drabbade i Sverige.

Källa: Vårdguiden