Ska få Littorin att tala ut

I kväll startar SVT:s intervjuprogram ”Min sanning” för säsongen, denna gång med Niklas Ekdal som programledare. I programmet möter han gäster som väckt starka känslor.

Först ut är tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin.

Redan före sändning gick SvD:s Kristin Lundell ut och kritiserade valet av intervjuperson. Men för Niklas Ekdal är en av poängerna med programmet att ge möjlighet till fördjupning och följdfrågor.

– Det är ju inte meningen att vi ska vara en megafon. Vi ställer också tuffa frågor och försöker komma lite längre med det som man undrade över medan det pågick, säger Niklas Ekdal och nämner sexköpsanklagelserna mot Sven Otto Littorin som ett exempel.

Littorin avgick plötsligt från sin ministerpost 2010. I samband med detta publicerade Aftonbladet påståenden om att ministern hade köpt sex. Detta dementerades sedan av Littorin, som själv angav privata skäl till sin avgång.

Enligt Niklas Ekdal fanns det en rad märkliga omständigheter runt Littorins avgång, något han också kommer att ta upp i sitt program.

– Han befann sig i en vårdnadstvist med alla möjliga anklagelser, avgick under mystiska omständigheter och blev sedan varken fälld eller friad. Jag tycker att det är rätt bra att det finns ett program där han kan få komma till tals.

Littorin är en av fem politiker som intervjuas under hösten, denna säsong med en politiskt insatt programledare. Niklas Ekdal har två decenniers erfarenhet av arbete på ledarredaktioner och de senaste åren har han hållit i samhällsprogram på Axess-tv.

”Min sanning” görs ”live on tape”, programmet är inspelat men i stort sett utan klipp. För den som kommer dit kan intervjusituationen ha en del likheter med en sittning hos psykologen: man får prata om sig själv och sådant som varit omvälvande med någon som ger en sin odelade uppmärksamhet.

– Särskilt för dem som råkat ut för drev och trauman gissar jag att det finns en terapeutisk funktion. Att kunna gå vidare och göra bokslut. Inte nödvändigtvis få upprättelse i sakfrågan, men att bekänna och bearbeta saker som hänt.

Niklas Ekdal vill hålla en vänlig grundton men ändå vara så väl insatt som möjligt. Han läser på massor inför varje program och får också gedigen hjälp med researchen av redaktionen i Göteborg. Bara tanken att tittarna sitter hemma i soffan och tycker att programledaren är okunnig eller låter gästerna komma undan för lätt får honom att skruva på sig.

Inte sällan hörs åsikten att både politiken och politikerna var roligare förr.

– Delvis är det nog en synvilla, men det är nog mer tillrättalagt nuförtiden. När Fredrik Reinfeldt skulle paketeras som statsman undvek han allt som sticker ut. Det där defensiva tänkandet sprider sig, det är samma sak med Stefan Löfven, säger Niklas Ekdal.

Håkan Juholt, som kommer till programmet den 24 september, avvek som bekant från det mönstret. Och straffades direkt.

– Ja, han vevade loss och fick direkt en lantisstämpel. Han sågs som en korkad kille från Oskarshamn. Klart han gjorde misstag, men i viss mån handlade det också om att han sänkte garden på ett sätt som Reinfeldt och Löfven inte gör.

Niklas Ekdal och redaktionen gör en gedigen research. Publiken får inte tycka att gästerna kommer undan för lätt.

Fakta

Bor på Söder

Namn: Niklas Ekdal.

Ålder: 52 år.

Gör: Journalist, författare och programledare.

Familj: Sambo med Cecilia Magnusson, forskare på KI. Barnen Dino, 16, Olga, 14, och Leon, 11.

Bor: Vid Hornstull. Har bott på Söder sedan 1991.

Aktuell: Leder höstens säsong av ”Min sanning” på SVT, med premiär i kväll klockan 20.

Fakta

Här är alla höstens gäster

20/8: Sven Otto Littorin, före detta moderat arbetsmarknadsminister.

27/8: Margareta Winberg, socialdemokrat, fd vice statsminister och ambassadör i Brasilien.

3/9: Robert Weil, finansman och mecenat inom konst och kultur.

10/9: Marie Göranzon, skådespelare på Kungliga Dramatiska teatern.

17/9: Barbro Westerholm, professor och folkpartist, fd generaldirektör på Socialstyrelsen.

24/9: Håkan Juholt, fd partiledare för Socialdemokraterna.

31/9: Alf Svensson, EU-parlamentariker och fd partiledare för Kristdemokraterna.

7/10: Ebba Witt-Brattström, feminist och professor i litteraturvetenskap.