Ska göra godast efterrätt

Tolv av Sveriges främsta inom desserter, sötsaker och godis gör i höst upp i programmet ”Dessertmästarna”.

En av de medverkande är pralinproffset Lina Tollemark, 20 från Solna.

Hon är yngst i startfältet, men erfaren som få. I fjol tog Lina Tollemark silver i Årets konditor med sina pistage- och apelsinpraliner.

– På prisutdelningen var jag glad, det var min första tävling och konkurrensen var sjukt tuff. Men nu är jag ju sur för att jag inte vann, säger Lina när vi träffas i Solna centrum.

Revanschsuget gjorde det lätt att tacka ja till Dessertmästarna. Tidspress och suffléångest till trots – Lina är nöjd med sin prestation i tävlingarna.

– Jag var cool och lugn under de olika momenten. Jag glömde till och med bort tv-kamerorna. Det förvånar mig, jag brukar ha lätt för att bli nervös, säger hon.

Lina Tollemark bor ”trångt men mysigt” med sambo och två katter på 37 kvadrat ett stenkast från Solna centrum. Hon jobbar på konditoriet RC Choklad i Sigtuna där hon rullar tusen praliner per dag.

– Jag tröttnar aldrig. Och jag älskar fortfarande praliner, även om man väl inte ska äta dem varje idag. I dag har det blivit tre, haha.

Vad är tjusningen med desserter och praliner?

– Det är mycket teknik och precision, temperaturen på chokladen ska vara 29, 30 grader för fettkristallerna ska smälta. Sen gillar jag det pilliga i att komma på detaljer som kan lyfta allt, säger Lina.

Men när hon kommer hem är det sambon Tommie, bagare på Ica Maxi i Solna, som får fixa desserten.

– Han är duktig! Men det blir ju alltid så att jag sitter och bedömer hans pannacotta. Man är väl arbetsskadad.

Intresset för sötsaker började redan när hon var liten. I stället för att gå på dagis följde hon med sin pappa när han åkte land och rike runt och sålde grindar.

Resorna blev samtidigt fikaturnéer där en ny plats var ett nytt kafé­besök.

– Det blev många budapestrullar, berättar Lina.

Hon är uppvuxen i Kalmar, drömmen om att jobba på ett riktigt finkonditori fick henne att flytta därifrån. Genom sin farbror fick hon lägenheten i Solna.

– För mig som är från ”landet” är Solna lyx. Allt finns på avgångsstånd, även om fikakulturen kunde ha varit roligare. Någon gång i framtiden vill jag starta eget konditori med gott kaffe, praliner och bakverk. Men vi får se var det blir.

På måndagar klockan åtta kan Solnaborna nu följa sin lokala dessertprinsessa på Kanal 5.

Men redan nu kan den som vill sockra en höstkväll med Solna­smaker. Exklusivt för Lokaltidningen Mitt i har Lina Tollemark experimenterat fram en smarrig Solnadessert.

– Jag tänkte direkt på AIK. Receptet är ganska enkelt och tar bara en halvtimme att fixa. Desserten får en lite ”vuxen” smak av sprit i chokladen, innehåller mycket saffran och känns nästan lite julig.

Lina Tollemarks intresse för sötsaker väcktes när hon som liten åkte runt i Sverige med sin pappa som arbetade som försäljare.Foto: Alexander Felsing/Kanal 5

Jag glömde till och med bort tv-kamerorna. Det förvånar mig, jag brukar ha lätt för att bli ­nervös.Lina Tollemark

Fakta

Linas randiga AIK-dessert med saffran och choklad

Till fem portioner

Rostad choklad:

100 g vit choklad.

Rosta chokladen i ugnen på 180 grader tills den får färg.

Saffranspannacotta:

180 g grädde.

70 g mjölk.

75 g socker.

75 g äggula.

10 g gelatinblad.

1 påse saffran.

Koka upp alla ingredienser utom gelatin. Tillsätt därefter den blötlagda gelatinen och häll i formar, till exempel burkar eller glas. Förvara i kyl tills det stelnat.

Chokladmousse:

300 g löst vispad grädde.

35 g Eau de vie (vindestillat).

50 g mörk choklad.

Smält chokladen försiktigt och rör i spriten och lite av grädden till en slät smet. Vänd i resten av grädden.

Före servering:

Smula rostad choklad på saffranspannacottan och fyll på med chokladmoussen. Dekorera med bär eller choklad. Voilá – en supersnygg dessert redo att njutas!