Nu får Skärholmen sin egen biograf

Valentina Bender och Carolina Frände i det blivande projektorrummet.
Valentina Bender och Carolina Frände i det blivande projektorrummet.
Den 9 september får Skärholmens sin egen biograf igen. Då invigs bion i Kulturhuset Stadsteatern, som samtidigt tar ett steg mot att bli ett allkonsthus.

Just nu byggs teaterscenen i Skärholmen om för fullt. När arbetet är klar kan den också användas som biograf. Här ska barn- och ungdomsfilmer visas. Repertoaren blir internationell, med fokus på filmer som annars inte är så lätta att få se.

Projektledare är Valentina Bender, som tidigare arbetat med Stockholm filmfestival junior. Hon betonar, i ett pressmeddelande, att hon är öppen för publikens synpunkter och att filmerna ska rikta sig både till barn, unga och vuxna.

– Processen att hitta biografens identitet tillsammans med publiken kommer att bli väldigt spännande, säger hon och berättar att det blir både dokumentärer, kortfilmer och spelfilmer från olika delar av världen.

För Skärholmsborna betyder den nya biografen att de inte behöver åka in till stan för att se intressant film. Bion är dessutom en del i arbetet med att göra Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen till ett allkonsthus.

– Visionen kring ett framtida kulturhus är att det drivs i gemensamma lokaler men av olika självständiga aktörer där Kulturhuset Stadsteatern fungerar som ett samordnande paraply. Det kommer bli en plats som rymmer både professionell konst, eget skapande, El Sistema, arbetsmöjligheter för frilansare på olika områden, bibliotek, förenings- och samlingslokaler, Designlab S och andra samarbeten vi ännu inte kan föreställa oss, säger teaterns konstnärliga chef Carolina Frände i pressmeddelandet.

Den 9 september har också höstens första teaterföreställning premiär. Det är ”Panik i flickrummet”, en nyskriven fars av Åsa Lindholm, i regi av Carolina Frände. Den handlar om 11-åriga Lilis. Hennes pappa tror att hon är med i en läsklubb och älskar hästar. I själva verket drömmer hon om att spela elgitarr i ett punkband…