Skatan driver med vardagen

Hennes konstnärliga utbildning var att måla dala­hästar som ton­åring. Nu ställer Sollentunabon Sara Westergren Nelin ut sina tavlor på frisörsalonger och publicerar sin seriestripp om Rotebroskatan.

Sedan hon kunde greppa en krita har Sara Westergren Nelin tecknat och målat.

– När folk frågar varför jag började rita brukar jag i stället fråga varför andra slutar.

Det barnsliga angreppssättet har hon behållit. Favorittekniken är oljepastellkrita som det egentligen heter, men hon tecknar även med blyerts och tusch.

– Jag har alltid haft en vilja att uttrycka mig. Jag fascineras av färger och vill skildra det som finns runt mig, säger hon.

Just nu är Sara Westergren Nelin aktuell med en utställning på restaurang Murasaki på Medborgarplatsen i Stockholm. Där finns hennes bilder till den sista mars.

Ofta söker hon det lite oväntade. I hennes teckningar får dinosaurier liv och prinsar städar medan prinsessan latar sig. När hon ställde ut på en frisörsalong visade hon en serie frisyrer inspirerade av fåglar.

– Det är inte så många som ställer ut tavlor på frisörsalonger men responsen har varit väldigt positiv, säger Sara Westergren Nelin.

Vardagslivet, barnens lekar och omgivningen i Rotebro inspirerar. Men sin konstnärliga skolning fick hon på en helt annan plats.

– Jag bodde i Orsa under en period från högstadiet. Där började jag jobba på dalahästmåleriet och gjorde det sedan varje sommar, säger Sara Nelin.

I dag har hon lämnat hästarna och övergått till fåglar.

– Rotebroskatan är mitt ytliga alter ego. Jag tar mig själv och drar det till sin yttersta spets.