Skatt från 50-talet rivs

”Drop in är inte min grej. Jag vill vara social med kunderna”, säger Marianne Primér.
”Drop in är inte min grej. Jag vill vara social med kunderna”, säger Marianne Primér.
Djupa porslinsfat för hårtvätt, inbyggda i en trämöbel med fiffiga utdragslådor och en bänkyta av grön mosaik.
Djupa porslinsfat för hårtvätt, inbyggda i en trämöbel med fiffiga utdragslådor och en bänkyta av grön mosaik.
”Det är en sådan glädje att få göra folk fina och glada”, säger Marianne Primér. Ulf Schönberg är stammis.
”Det är en sådan glädje att få göra folk fina och glada”, säger Marianne Primér. Ulf Schönberg är stammis.
Den 4 maj 1970 tog Marianne Primér över frisersalongen på Skanörvägen i Björkhagen.

Efter 42 år säger hon adjö – både till sina kära stamkunder och till den osedvanligt välbevarade 1950-talsinredningen.

Att kliva in i Salong Marié är som att resa bakåt i tiden. Närmare bestämt till 1950-talet, då galon var på modet.

De gula och turkosa väggarna, de röda och rosa spegelramarna, den nätta receptionsdisken och hyllorna bakom den – nästan allting är klätt i det tåliga, praktiska och på den tiden hypermoderna materialet.

– Det är otroligt praktiskt, bara att torka av. Och sedan är det ju så snyggt också. De flesta som kommer hit första gången blir väldigt glada, säger Marianne Primér.

Själv har hon hunnit vänja sig. Hon kom hit en vårdag 1970, lockad av en annons. Då var hon 22 år och anställd på en frisersalong i Bredäng. Men hon ville starta eget – och så blev det också. Hon och kollegan Maily Lindqvist tog tillsammans över den lilla salongen på Skanörvägen 16, som redan då var väletablerad.

– Den öppnade redan 1949. Frisören som lät göra inredningen hette Carell. Han flyttade till Östermalm sedan – och blev en omsusad kändisfrisör. Jag minns hans foto på annonser i tunnelbanan. ”Från mig går bara vackra kvinnor”, löd texten, säger Marianne Primér och skrattar.

Hennes egna kunder är lika nöjda som Carells. Många har hon haft i 30–40 år – och de kommer från hela länet. En av stammisarna är en 90-årig kvinna i Upplands Väsby som tar färdtjänsten hit varje vecka för att lägga håret.

Andra kommer ännu längre bort ifrån – kunder som har flyttat till Spanien och Frankrike slår en signal till Salong Marié när de är i Sverige. Och så finns väninnorna som alltid bokar tid tillsammans, för att umgås medan de färgar håret.

– De kommer hit lika mycket för att snacka som för att klippa sig och har ofta med sig fikabröd. Det är väl därför jag aldrig blir smalare, säger Marianne Primér med glimten i ögat.

Det sociala hör till det hon gillar mest med frisöryrket. När hon går i pension i vår kommer hon att sakna sina kunder – och de kommer att sakna henne.

– Ja, vart ska jag nu ta vägen? som Ulf Schönberg, stammis sedan elva år, skämtsamt uttrycker det.

Han bor på Skanörvägen, klipper sig här var sjätte vecka och tar också hit sina två söner. Samtidigt blir han uppdaterad om vad som händer i Björkhagen.

– Att prata med Marianne är ett jättebra sätt att lära känna området och få koll på hur människorna här hänger ihop. Det är fantastiskt att få reda på så mycket – och utan en enda elakhet, säger Ulf Schönberg och slår sig ner i en frisörstol.

Längs långväggen framför honom löper en smal, vågformad bänk med små utdragslådor av trä. Över den hänger eleganta speglar med röda galonramar. Snett bakom honom, i ett inre rum, finns en mörk trämöbel med en bänk av grönskiftande mosaik där djupa, gula porslinsfat är nedsänkta.

Det är unikt med en så välbevarad 1950-talsinredning – men snart finns den inte kvar. Bostadsrättsföreningen som äger lokalerna ska bygga lägenheter här. Det är helt okej för Marianne Primér, men hon är glad åt att Stockholms stadsmuseum varit här och fotograferat miljön. Dessutom har ett produktionsbolag varit här och sonderat inför filminspelningar av Maria Langs deckare, så Marianne Primér får kanske se sin salong på tv när hon har blivit pensionär.

– Det vore spännande! Annars ser jag mest fram emot att äntligen få sova länge på morgnarna. Det ska bli riktigt skönt, säger hon med eftertryck.

Fakta

Klipper släkten

Namn: Marianne Primér.

Ålder: 64 år.

Bor: I Skarpnäck. Växte upp i Västertorp.

Famil: Vuxen son och dotter, fyra barnbarn, sambo.

Yrke: Frisör.

Aktuell: Stänger Salong Marié när hon går i pension. Har jobbat här i 42 år, de senaste 28 åren på egen hand.

Ska fortsätta klippa: ”Jag klipper i stort sett hela släkten – barn, sambo och barnbarn, mina gamla föräldrar och fastrar… Det ska jag fortsätta med.”