Skogås egen ”morgonsoffa”

Kerstin Yttermo, föreståndare för Ungdom 142i Skogås, provsitter ungdomsgårdenegna nyhetssoffa. Ungdom 142 kommer att sända tv härifrån under Demokratidagarna.
Kerstin Yttermo, föreståndare för Ungdom 142i Skogås, provsitter ungdomsgårdenegna nyhetssoffa. Ungdom 142 kommer att sända tv härifrån under Demokratidagarna.
En ungdomsgård ska sända lokal-tv från Skogås, och i Vårby gård finns en demokrativagn med klottervägg med plats för åsikter.

Demokratidagarnas utbud har blivit bredare, tycker föreståndaren på Ungdom 142.

Idén om en tv-soffa i Huddinge under Demokratidagarna kommer från ungdomsgården Ungdom 142 i Skogås.

– Det slog mig att vi kunde göra det här själva, lite som de gör i tv:s morgonsändningar. Grunden för vår idé är nämligen just de tv-sända morgonsofforna, det är ganska lättsamt men med lite allvar, säger Kerstin ­Yttermo, föreståndare på Ungdom 142.

Efter en del workshops som hölls under förra årets Demokrati­dagar kom de fram till att testa formatet själva. Och nu blir det tv-sändningar från Skogås under en eftermiddag.

I den lokala tv-soffan kommer fritidsledaren Fredric Furuhovde att presentera reportage och intervjua gäster. Det blir alltifrån kommunalråd till lokala förmågor som får ta plats.

Grundtanken är att förmedla hur det går till i den demokratiska processen.

– Vi har bjudit in en politiker att komma och berätta lite om hur beslutsprocessen går till. Idrottsplatsen Mossen och konstgräsplanen där är något som många önskat sig och som blev verklighet. Vi kommer att fråga lite hur det gick till att gå från idé till verklighet, säger Kerstin Yttermo.

Ett annat fokus kommer att ligga på ungdomar och jobb. Schemat är ännu inte helt spikat, även om en del saker redan finns på sändningsschemat.

– Vi har bjudit in en ungdom att berätta hur det har varit att få jobb och vilken skillnad det kan göra i livet, säger Kerstin Yttermo.

Hon tycker samtidigt att Demokratidagarna som evenemang har utvecklats till något bredare.

– Det har blivit mer folkligt, man vill visa att demokrati kan yttra sig på många sätt, säger Kerstin ­Yttermo.

Förutom lokal-tvfrån en ungdomsgård finns det en del saker som också sticker ut i årets Demokratidagar. I Vårby Gård kommer man att ha en så kallad ”Demokrativagn” med en medföljande klottervägg, som är ett samarbete mellan kommunen och fastighetsägaren Balder.

Vid vagnen, ett gammalt torgstånd med hjul, kan man diskutera demokrati och inflytande. Och på den lagliga klotterväggen intill kommer det att finnas utrymme att grabba en tuschpenna och skriva sin åsikt.

Demokratidagarna pågår den 14-18 oktober i hela Huddinge. Tv-sändningen från Skogås sänds i lokalkanalen TV Östra klockan 17.30 den 16 oktober.