Skrattar varje dag på jobbet

Gry Forssell är återigen programledare för sitt drömprogram – trotjänaren ”Sommar­krysset”. När hon inte syns i lösögonfransar i tv, kommer hon att glida runt i gummi­stövlar på landet.

Vid sin sida har hon barnen och ­maken Alex, som aldrig försökt ragga på henne.

Gry Forssell rattar ut bilen från villatomten i Enskede. Med headset på huvudet ger hon en tele­fonintervju sam­tidigt som hon kör till stallet på Lidingö. Där är Gry medryttare till halvblodet Frasse och rider dressyr på bana.

– Även om jag bara rider en gång i veckan är jag en hästtjej, säger Gry som hängt i stallet sedan hon var sju.

Det är lunchtid och arbetsdagen är över för Gry, som gick på som programledare i ”Äntligen Morgon” i Mix Megapol i ottan. Sedan 2004 ringer väckarklockan klockan fem på morgnarna och varje gång tänker Gry ”det här kan inte stämma”.

– Men när jag kommer till jobbet är det så jäkla kul. Jag sätter på kaffebryggaren och har superroligt med Anders Timell. I dag sjöng Mando Diao i studion så jag nästan började gråta. Jag skrattar högt varje dag. Det är det inte så många som gör, säger Gry Forsell.

Nu ska du göra ”Sommarkrysset” i TV4 för sjunde gången.

– Ja, det är fantastiskt. ”Sommarkrysset” känns så jäkla bussigt och bjussigt. Det vill inget ont.

Gry minns när hon såg ”Sommarkrysset” på SVT första gången och kände ”det där är ett typiskt program som jag vill göra”. När TV4 köpte programmet anmälde hon sitt intresse direkt.

– Det tog nästan en säsong att lära känna ”Sommarkrysset” och nu känns det som en kär kompis, som man träffar på sommarstället och tycker jättemycket om.

Både ”Sommarkrysset” och ”Äntligen Morgon” sänds direkt. Har du bra nerver?

– Jag har jobbat som program­ledare i 20 år och är inte nervös i direktsändningar. Däremot kan jag bli oerhört nervös om jag själv ska bli intervjuad eller hålla tal i mindre sällskap och kanske bli känslosam. Jag är lite kontrollmänniska. Att åka flygplan gör mig orolig, men jag skulle inte tveka att köra det själv.

Hur fixar du att alltid vara så trevlig?

– Jag jobbar med ett serviceyrke och har ingen som helst anledning att vara otrevlig. Det är en uppfostringsfråga och tillvaron blir roligare då, säger Gry, som fortsätter att prata i headsetet sam­tidigt som hon mockar i spiltan.

Hur får du balans mellan jobbet och familjen i sommar?

– Vi har köpt sommarställe i Luleå skärgård och jag kommer att vara i stugan i veckorna. Sedan flyger jag ned till Stockholm, får lösögonfransar och bekräftelse, innan jag tar på mig gummistövlarna och går runt och lökar igen. Jag får både ha kakan och äta den.

På lantstället ska Gry ro, basta en massa, plocka åkerbär och hänga med barndomskompisarna, som har barn i samma ålder.

Ska du ha någon egentid med din man Alex?

– Det känns mer som en grej man gör på vintern, men det kanske blir en sväng till Ibiza.

Gry tycker att hon och Alex är bra på att hjälpa varandra så att även vardagarna blir lätta och trevliga.

– Många snubbar är som musslor, men både jag och Alex pratar mycket i stället för att tolka varandra. ”Du sa si, men menade så” har inte funkat särskilt bra historiskt.

Paret träffades på produktionsbolaget Silikon, där fem år yngre Alex var tv-fotograf. Då han var ”så himla ung”, tänkte inte Gry på 22-åringen som en ”potentiell pojkvän”.

Såg Alex dig?

– Ja, han hade nog koll så där.

Efter en utekväll på krogen följde Alex med Gry hem och sedan blev han kvar. Det är nu tolv år sedan, berättar Gry.

Vad fick dig att se Alex till slut?

– Alex var så himla avslappnad, skön och naturlig. Han hade nära till skratt, var rolig, trevlig och spelade ingen roll. Eftersom han inte trodde att jag skulle bli intresserad av honom, försökte han aldrig imponera eller spela tuff för att ragga.

Det tog nästan en säsong att lära ­kännaSommarkrysset” och nu känns det som en kär kompis.”

Fakta

Premiärkryssar med tv-tittarna på midsommardagen

Namn: Gry Forssell.

Ålder: 40.

Bor: Enskede, i 30-talshus.

Familj: Maken Alex Kossek, 35, barnen Vincent, 10, och Nikki, 4.

Aktuell: Leder ”Sommarkrysset” i TV4, premiär på midsommardagen. Tar sommarlov från ”Äntligen morgon” i Mix Megapol från midsommar till augusti.

Behöver inte ladda: ”Jag har ett ganska jämnt tempo och tycker inte att jag tar ut mig. Om allt funkar är det inte jobbigt att jobba mycket. Det är om man mår dåligt psykiskt, velar eller är osams hemma eller på arbetet, som man kan bli knäckt.”