Skrev finallåten före middagen

Fredrik Thomander har spelat in både Agnes och Eric Saade i sin Rönninge­villa. Men på lördag är det Jessica ­Andersson låtskrivaren håller tummarna för.

– Vi var egentligen ­klara för dagen och ­skulle laga mat när låten kom till, säger han.

Fredrik har ett imponerande cv. På listan över artister han arbetat med finns Scorpions (bandet som gjorde ”Winds of Change”), ­Agnetha Fältskog, N’sync och Backyard Babies. Men den här veckan laddar Rönningebon, som sedan i höstas bott på Mallorca, för finalen av Melodifestivalen på Friends Arena. Fredrik är en av två personer bakom Jessica Anderssons låt ”Can’t hurt me now”.

– Förutom vårt bidrag tror jag att Måns Zelmerlöv och Mariette Hansson blir farliga, säger han.

Låten kom till för ett och ett halvt år sedan i huset invid sjön Flaten. Arbetsdagen med låtskrivarkollegan Alina Gibson var egentligen slut och Fredrik hade börjat laga mat.

– Då hörde jag hur Alina nynnade på en melodi som lät jättefin. Jag avbröt matlagningen och satte mig vid flygeln. Vi spelade in grunderna på kanske 20 minuter.

Låten blev sedan bortglömd och liggande i många månader. Men till slut fick Jessica Andersson höra den.

– Hon tyckte att den var så fin att hon rördes till tårar.

På lördag vinkar Fredrik till miljoner tittare från ”Green room” där artister och låtskrivare sitter. Men att vinka i finalen är en konst.

– De här sekunderna ska du se lagom glad ut och inte helt galen. Det finns något gyllene snitt som är svårt att träffa, säger han och skrattar.

Fredrik, som varit med vid tre tidigare tillfällen (bland annat med Nicke Borg), berättar att det är kul att få höra historier bakom scenen. Låtar som från början skulle sjungas av en artist kan i slutändan hamna hos någon helt annan.

– ”Euphoria” med Loreen skulle egentligen ha sjungits av Charlotte Perrelli. På första demon sjunger Perrelli och den lät mycket mer som en vanlig Perrelli-låt. Efter flera vändor gjorde de om låten till Loreen och adderade suggestiva inslag.

Fredrik och hans familj har bott i Rönninge sedan 2001 och varit en del av lokallivet sedan dess. Hans fru Lena är född här.

– Nu har vi huset uthyrt och ville testa att bo på Mallorca.

Tror du att ni får några Salem­röster?

– Ja, en och annan röst hoppas jag att vi får från våra fantastiska vänner och bekanta, säger han.

Hon tyckte att den var så fin att hon rördes till tårar.Fredrik Thomander