Hon skrev bok om att skilja sig – för barn

eva
Eva Staaf ville skriva en bok om barns verklighet.
eva
Det är viktigt att känna och sätta ord på känslor, tycker Eva Staaf.
En separation är jobbig för både föräldrar och barn, men det är inte fel att känna, tycker Eva Staaf som har skrivit en barnbok om just det.
– Jag vill visa barnen att det går att komma vidare.

Det är viktigt att prata om sina känslor. Det tycker radioregissören, författaren och Kransenbon Eva Staaf. I dagarna släpptes hennes andra barnbok ”Pang poff Pavlo” som handlar om när Pavlos föräldrar skiljer sig.

– Jag separerade själv för flera år sedan, med en väldigt stark reaktion från min son, som då var fem, sex år. Lillasyster var lite yngre och sa att allt skulle bli bra. Men han hade hunnit lägga ihop och förstå vad en separation var, men hade ingenstans att bolla känslorna.

pavlo

I boken berättar Pavlos föräldrar att de ska skilja sig och läsaren möter både Pavlos reaktioner, men också erfarenheter från Pavlos kompisar. Eva Staaf vill att boken ska vara för barn med föräldrar som skilt sig, men också för barn med föräldrar som lever ihop, så att de kan förstå.

– Jag ville skriva boken för att det är något som är så vanligt för så många, men om kompisarna inte varit med om det har de inte en susning. Jag tycker att det är viktigt att berätta för barn att de inte är ensamma om det här.

Pratade inte känslor på 80-talet

Hon berättar om vänner till henne som växte upp på 70- och 80-talen med skilda föräldrar och som fortfarande bär med sig en ilska på hur det blev.

– Den röda tråden är alltid att de säger ”men vi pratade ju inte om det”.

Eva Staaf tycker att det är viktigt att lära barn att uttrycka känslor och att alla känslor är okej.

– Vi vuxna ska lära våra barn att sitta ner vid bordet, vara tysta och säga tack. Men vi borde också parallellt fråga vad de tänker på. Om man lär sig att förklara mycket med känslor som liten blir världen mer begriplig och heller inte farlig, det är som det är.

– Jag tror att barn tar in och fyller på med erfarenheter och nästa gång, då vet de. Då har de en referens. Det tror jag bygger självförtroende.

Hemma hos Eva Staaf pratas det om känslor – ofta.

– Jag har många brister som förälder, men det kan jag. Jag sitter på sängkanten och frågar hur det känns, hela tiden!

Skriver om jobbiga dagar

Pang poff Pavlo är tänkt att vara första delen i en serie som hon kallar ”Jobbig dag”.

– Det handlar om konkreta händelser i vårt vardagsliv.

Eva Staafs första bok ”Tilly som trodde att…” handlar om hur Tilly får se hur några olika kompisar har det hemma, och det visar sig att det inte riktigt är som hon tror. Boken nominerades till Augustpriset 2014.

– Det var ju svinroligt! Så himla häftigt!

Hon tycker att det är viktigt med bra kvalitet på både berättelser och texter i barnböcker.

– Det är den där känslan man vill åt, när man läser en riktigt bra författare och måste pausa efter en sida för att det är så bra. Det är som att äta jättegod choklad eller dricka jättegott rödvin i små klunkar.

Som radioregissör tänker hon mycket på hur orden låter.

– Ibland har jag läst för mina barn och tänkt att det här kan ingen ha läst högt. Det går att jobba med texter så att de verkligen sitter som en smäck. Det är att bry sig om böckerna. Man ska prata om barnböcker med folk som kan, i bokhandlar och på bibliotek. De ska ha diplom varje dag för de kan så mycket!

Fakta

Eva Staaf

Ålder: 45 år.

Bor: Midsommarkransen.

Familj: Två barn, 14 och 11 år och en ny kärlek.

Gör: Radioregissör och författare.

Aktuell: Med boken ”Pang poff Pavlo”.